Zupa kokosowo - szpinakowa z pulpetami

Wyjątkowo smaczna zupa  z mlekiem kokosowym, curry i szpinakiem. Jest bardzo sycąca gdyż dodałam do niej mięsne pulpety. Robi się błyskawicznie i to, poza smakiem, jest również jej dużą zaletą. Polecam !

Zainspirował mnie przepis z tej strony


Składniki ( porcja na 3 osoby)
2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry
1 x 400 ml puszka mleka kokosowego
500 g szpinaku baby
500 ml bulionu drobiowego
1 czerwone chili bez pestek  drobno pokrojone
sok z limonki do smaku

na pulpety 9 szt
200 g mięsa wieprzowego, mielonego
2 łyżeczki sosu sojowego
1 jajko
3 łyżeczki bułki tartej
pieprz

przygotowanie
Szpinak opłukać, włożyć do garnka, podgrzewać aż zwiędnie, osączyć na sicie, lekko pokroić.
Wszystkie składniki pulpetów przełożyć do miski wyrobić dokładnie. Uformować 9 pulpecików wielkości orzecha włoskiego. Zagotować bulion, włożyć do niego pulpety i gotować na małym ogniu ok 10 minut.
W międzyczasie umieścić pastę curry w średniej wielkości garnku, dodać kilka łyżek mleka kokosowego, rozmieszać na pastę lekko podgrzewając.
Dodać pozostałe mleko kokosowe i szpinak. Wymieszać, a następnie dolać bulion w którym gotowaliśmy pulpety.
Doprowadzić zupę do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować  ok10 minut. Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem.
Podawać zupę z pulpetami,  posypaną  posiekaną czerwoną chilli. Smacznego!








8 komentarzy:

  1. kochamy szpinak i kochamy kokos, więc dla nas to danie idealne
    zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Beatko,fajne połączenie smaków.Smakowita zupka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiekny kolor...
    W sam raz na przywolanie wiosny!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kolory! cudna zupka aromatyczna ostra i przepyszna ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary