sobota, 28 lutego 2015

Żeberka w kapuście z wolnowaru

Kolejne danie dla którego inspiracją był przepis od znajomej  z Lidzbarka Warmińskiego. 
Idealne na chłodne dni. A ponieważ kapusta i mięso to świetny zestaw do wolnowaru, więc oczywiście wszystko trafiło na noc do mojego ulubionego gara. Oprócz żeberek, które były podstawą, dołożyłam też jedną (gotową, gotowaną ) golonkę. Bardzo sycące, dość tłuste, ale smaczne danie. Oczywiście można ugotować tradycyjnie, Polecam!



składniki
około 1kg żeberek,
800 g kapusty kiszonej
2 duże cebule,
200 g boczku wędzonego,
sól, pieprz,

smalec
gotowana golonka - opcjonalnie


przygotowanie
Wolnowar rozgarzć zgodnie z instrukcją.
Kapustę pokroić niezbyt drobno. 
Żeberka umyć, osuszyć,  posypać pieprzem i solą, odstawić na godzinę. Obtaczać w mące i obrumienić na patelni  na smalcu. 
Wyjąć żeberka i na tym tłuszczu przesmażać porcjami kapustę. Przełożyć do miski. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na patelni. Dodać do kapusty. Pokroić drobno boczek, podsmażyć, i też dodać do kapusty. Wymieszać kapustę z boczkiem i cebulą. W misie wolnowaru ułożyć połowę kapusty,na niej ułożyć żeberka i zakryć pozostałą kapustą.  Jeżeli mamy golonkę  -ułożyć ja na wierzchu.  Wolnowar przykryć i ustawić na program low (80 - 90 st C) i gotować ok 10 godzin. Smacznego!




2 komentarze:

  1. Ewa. Ja znam ten przepis z dodatkiem ananasa z puszki. Do kapusty dodaje sie plastry ananasa i całość zalewa się zalewą z puszki. Bardzo polecam osobom, którym nie przeszkadza nieco słodyczy w mięsie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To coś jak ogórki kiszone z miodem :) U nas nie przejdzie, ale na pewno są tacy co sprawdzą - dzięki za podpowiedź.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam