wtorek, 17 lutego 2015

Zawijasy z ciasta francuskiego z serem i jalapeno

Dzisiaj proponuję łatwe do zrobienia, a bardzo smaczne zawijasy z francuskiego ciasta z dodatkami. Trzeba zaglądać do piekarnika w trakcie pieczenia - moje ciut za bardzo się spiekły. Sądzę że zależy to od rodzaju ciasta i od piekarnika.
Inspiracją był przepis z przepysznego bloga I am a food blog




składniki
1 płat gotowego ciasta francuskiego,
1 jajko, lekko roztrzepane
ok 40 - 50 g startego sera np Cheddar (lub więcej )
1 papryczka jalapeno, pokrojona  w bardzo cienkie plasterki
6 plastrów boczku wędzonego ( może więcej, zależy od wielkości)
świeżo zmielony pieprz do smaku

przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180° C.  Wyłożyć  blachę papierem do pieczenia .
Rozwinąć  ciasto na blacie  - .posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać  serem i pokrojoną papryczką jalapenos, ewentualnie posypać pieprzem. Ostrożnie złożyć ciasto  na pół ( wzdłuż dłuższego boku ) i  delikatnie docisnąć. Pokroić na 12 równej szerokości kawałków  -  równolegle do krótszego boku. Jeżeli nasze ciasto było okrągłe ( moje takie było) składamy je na pół a następnie kroimy na 12 jednakowych trójkątów - jak tort .  Plastry boczku przekroić wzdłuż na pół. Na każdym kawałku ciasta położyć plaster boczku i delikatnie razem skręcić. Położyć na wyłożoną papierem blachę. Wstawić do piekarnika na ok 30 minut, do czasu aż ciasto będzie miało złoty kolor a boczek będzie ładnie przypieczony. Po upieczeniu lekko przestudzić. Podawać z dowolnym dipem . Smacznego!









4 komentarze:

  1. Ewa. Nie wiem czy sie przypiekły, ale wygladają bosko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przypiekły się zdecydowanie - ale i tak ledwo zdążyłam zrobić foty, bo znikać zaczęły :)

      Usuń
  2. Zrobiliśmy, fajna przekąska.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam