niedziela, 8 lutego 2015

Szpinak z cebulą i parmezanem

Szpinak nie musi być nudny! To przepis który dostałam od siostry, i tak zrobiony  szpinak jest na prawdę bardzo smaczny. Właściwie może stanowić samodzielne danie, smakował mi i na ciepło i na zimno. Możemy go podać jako przystawkę lub jako dodatek do dania głównego.
Sądzę, że byłby też bardzo dobrym dodatkiem do makaronu, może być też znakomitym nadzieniem naleśników. Polecam!


składniki
250 g świeżego szpinaku baby
2 czerwone cebule
śmietana słodka
tarty parmezan
1 lekko czerstwa bułka pszenna 
sól, pieprz
kmin rzymski i starta gałka muszkatołowa opcjonalnie

przygotowanie
Szpinak opłukać, wrzucić do garnka, podgrzewać aż zwiędnie. Odcedzić. Obciąć skórkę z bułki a miąższ pokruszyć. Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni. Pod koniec smażenia można przyprawić cebulę kminem lub gałką muszkatołową. Do cebuli dodać ugotowany odcedzony szpinak, wymieszać, dolać słodką śmietanę, dodać dużo startego parmezanu i okruszki białej bułki. Doprawić solą i pieprzem . Smacznego!

uwaga:  doniesiono, że bez bułki też jest ok! No to będzie jeszcze łatwiej :)








2 komentarze:

  1. Intrygujący przepis, chętnie bym kiedyś wypróbowała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sama sie nie spodziewałam tak smacznego efektu :) pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam