środa, 25 lutego 2015

Surówka z cykorii i cukinii

Szybka i smaczna sałatka z cykorii i cukinii. Surowa cukinia pokrojona w cienkie makaronowe nitki znakomicie w sałatkach się sprawdza. Można to zrobić nożem, jednak najwygodniej "temperówką" do warzyw. Efekt i ładny i szybki. Taka surówka jest znakomitym dodatkiem do mięs, można ją tez zjeść po protu z białym pieczywem. Polecam!




składniki
2 czerwone cykorie
1 cukinia
garść koperku
1 cebula czerwona  
2 - 3 pomidorki cherry                    
sos
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu cherry
1/4 łyżeczki płatków paprykowych
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu

przygotowanie
Cykorię pokroić w poprzek w dosyć drobne paski. Cebulę pokroić w półkrążki. Koperek posiekać. Pomidorki pokroić na połówki. Cukinię umyć i pokroić w cienki "makaron". Cykorię, cebulę, cukinię, pomidorki  i zioła włożyć do miski, wymieszać. Składniki sosu wymieszać w słoiku, polać sałatę. Smacznego!







2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam