piątek, 27 lutego 2015

Kurczak kukurydziany w sosie śmietanowym

Kupiłam niedawno kurczaka kukurydzianego. Francuskiego. Po powrocie do domu okazało się że kurczak, którego przyniosłam jest nie byle jaki.  Okazał się on kurczakiem ze znakiem jakości  Label Rouge. Gospodarstwa chłopskie, które mają prawo do tego znaku, muszą przestrzegać bardzo surowych i szczegółowych przepisów. Dzięki temu  drób ma lepsze warunki do życia a konsumenci otrzymują mięso najwyższej jakości.  Co ciekawe, system ten istnieje we Francji od 1965r. !!!  Z etykiety możemy wyczytać mnóstwo informacji - między innymi miejsce pochodzenia, hodowlę, podawaną paszę, długość życia. Mój kurczak był odmiany Janze. 
Ponieważ kurczak był francuski, francuski musiał być też przepis. Znalazłam go w pięknej książce "Kulinaria francuskie" *. Przepis jest prosty, minimum przypraw - tylko sól i pieprz. Kurczak wyszedł rewelacyjnie! Naprawdę warto było spróbować, bo teraz wiem jak może smakować dobre, kurze mięso! Korpus i skrzydełka były bazą do małego rosołu.

*"Kulinaria francuskie" pod redakcją Andre Domine wydanie polskie 2005 (wydawnictwo Baran i Suszyński, Kraków) 




składniki
1 kurczak
sól , świeżo zmielony pieprz
250 ml białego wina (np chardonnay)
500 ml wody
100 g małych cebulek - użyłam szalotek
250g pieczarek - u mnie brązowe
60  g masła
10 g cukru - nie użyłam
500 ml creme fraiche  - zastąpiłam śmietaną 18% ( Użyłam ok 250 ml)

przygotowanie
Umytego i osuszonego kurczaka podzielić na 8 części - 2 skrzydełka, 2 nóżki, 2 uda, 2 piersi + korpus. Korpus i skrzydełka odłożyć na wywar. Na dużej, głębokiej patelni roztopić mało, obsmażyć kawałki kurczaka ze wszystkich stron na jasny kolor. Przyprawić solą i pieprzem. Dolać wino i 500 ml wody, dusić pod przykryciem przez ok 20 - 30 minut.
W tym czasie obrać cebulę, opłukać i osuszyć pieczarki, usunąć nóżki.
Na pozostałym maśle usmażyć na małym ogniu cebulki i grzyby.
5 minut przed podaniem posypać cebule i pieczarki cukrem i przyprawić sola i pieprzem.
Gotowe kawałki kurczaka wyjąć z patelni i odstawić na bok, sos odparować do połowy objętości, dodać śmietanę i ponownie nieco zredukować. Jeżeli trzeba, włożyć kurczaka do sosu i podgrzać na małym ogniu. Podawać kawałki kurczaka polane sosem, z pieczarkami i cebulkami, najlepiej z ryżem i szpinakiem. Smacznego!












banner przepis miesiaca

3 komentarze:

  1. Ewa. Jeśli smakował tak jak wyglądał, to rzeczywiście musiał być wyśmienity. Od razu widać,że to nie nasz brojler.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zupełnie inna jakość! Wiesz, że ja za kurzyną nie przepadam - ale to mięso miało smak!!!

      Usuń
  2. Ewa. Zrobiłam w świeta. Udało mi się kupić kurczaka zagrodowego w Selgrosie. Bardzo smaczne danie , idzie do powtórki w tym tygodniu, bo znów udało mi sie kupić tego kurczaka-ostatnia sztuka!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam