sobota, 24 stycznia 2015

Zupa cebulowa z czerwonej cebuli z wolnowaru

Zimową porą, nawet tak łagodną jak w tym roku, wolnowar pracuje u mnie bardzo często. Znacznie bardziej lubię wrzucić coś do gara wieczorem i rano już mieć gotowe danie, do późniejszego przygrzania,  niż szykować w ciągu dnia. Wolnowar jest pod tym względem nieoceniony.  A już w przypadku zupy cebulowej jest genialny. Tym razem cebulówka z czerwonej cebuli. Jest nieco słodsza od tej klasycznej, dobrze ją lekko doprawić octem balsamicznym. Przed dodaniem bulionu, można cebulę przełożyć do zwykłego garnka i zupę doprawić  już tradycyjnie. Można też zupę przetrzeć ale ja lubię kiedy pływają w niej  kawałki cebuli. 



składniki (na 8 porcji)
ok 1 kg czerwonej cebuli, przecięte na pół, a następnie pokrojone w cienkie plasterki (ok 3 mm)
1/4 szklanki roztopionego masła 
1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka pieprzu 
1/4 łyżeczki suszonych liści tymianku 
2 łyżki  mąki 
liść laurowy
ząbek czosnku
1-2 liście szałwii
3/4 szklanki wytrawnego sherry lub czerwonego wina
1/4 szklanki wody 
1 litr   bulionu wołowego (4 szklanki) 
po 2 kromki bagietki na osobę 
ser Gruyere lub Cheddar starty lub w plasterkach
Świeża natka pietruszki, do przybrania

przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Misę wolnowaru lekko polać oliwą.  Umieścić  cebulę, masło, sól, pieprz i suszony tymianek. W  misce dokładnie wymieszać mąkę, sherry i wodę. Zalać mieszaniną cebulę. 
Przykryć i  gotować w ustawieniu low  9 do 10 godzin  lub do czasu, aż cebula będzie  miękka  i  w kolorze głębokiego brązu. 
Do gotowej cebuli wlać gorący bulion. Zwiększyć ustawienie ciepła na high. Przykryć, gotować 10 minut lub do momentu aż zupa będzie gorąca. 
W międzyczasie zrobić grzanki - opiec na lekki brąz  na kratce w piekarniku pod grillem, z dwóch stron.  Posypać równomiernie serem, podpiec ok 1 minuty lub do roztopienia sera. Podawać porcję zupy z  2 grzankami z serem. Posypać natką, doprawić do smaku octem balsamicznym. Smacznego!






4 komentarze:

  1. Ewa. Z czerwonej cebuli, a kolor ma normalny. Bardziej słodka? Oj, to chyba dla mnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam.Właśnie przymierzam się do zrobienia tego smakołyku.Proszę podać na ile porcji jest ten przepis.Z góry dziękuję.Pozdrawiam.Jarek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry.Tak jak podałam przy składnikach, ok 8 porcji. Ale to zawsze zależy od tego ile kto zje ;) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziękuję.Jutro będę próbował.:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam