piątek, 23 stycznia 2015

Tatar z łososia wędzonego z imbirem

Pyszna  wersja tatara  z wędzonego łososia z dodatkiem marynowanego imbiru. Na pomysł zrobienia takiej mieszanki wpadłam po zrobieniu łososia w galarecie.  Połączenie łososia z marynowanym imbirem tak bardzo mi zasmakowało, że postanowiłam z niego ponownie skorzystać. A ponieważ jest czas karnawału, taka przystawka na pewno się przyda.



składniki (4 porcje)
100 g łososia
30 g imbiru marynowanego
2 łyżki posiekanej kolendry
1  łyżeczka kaparów
15 szt oliwek czarnych + 4 do przybrania
sok z 1/2 limonki
2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
3 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych
pieprz młotkowany kolendrowy lub zwykły
ew sól

przygotowanie
Łososia, kapary, oliwki, imbir drobno posiekać. Wymieszać sok z limonki z sosem sojowym i olejem. Posiekane składniki polać sosem, dodać kolendrę, dobrze wymieszać. Doprawić pieprzem, ewentualnie solą. Podzielić na indywidualne porcje, przybrać pokrojonymi w plasterki oliwkami, podawać z ćwiartką limonki. Smacznego!







3 komentarze:

  1. Ewa. Kupię składniki i robię w ciemno. Jestem wielbicielką tatara i myślę, że ten musi być smaczny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wędzonego łososia też jesteś wielbicielką ? :)

      Usuń
    2. Ewa.Wędzone ryby lubię w ogóle.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam