sobota, 10 stycznia 2015

Puree z groszku

Piękny kolorystycznie dodatek do mięsa. I smaczny. Czasami danie, które robimy, nie prezentuje się najładniej i wtedy taki dodatek sprawia, że wszystko lepiej i bardziej zachęcająco wygląda. Polecam!


składniki
400 g zielonego groszku mrożonego
2 łyżki masła
sól, pieprz
ząbek czosnku, posiekany
1/2 łyżeczki suszonej mięty, można dodać świeżą

przygotowanie
Groszek ugotować tak aby był miękki, ale zachował zielony kolor. Odcedzić, przełożyć do naczynia w którym będziemy groszek przecierać. Dodać masło i czosnek, wymieszać. Lekko przestudzić. Przy pomocy blendera przetrzeć na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Jeżeli trzeba dodać masła.






13 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł :) Świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię,świetna alernatywa dla ziemniaków:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z ziemniaczanym puree też się świetnie komponuje kolorystycznie :)

      Usuń
  3. Beata,fajnie,że zikwidowałaś szyfry.Teraz częściej coś skrobnę.Pozdrawiam serdecznie w Nowym Roku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o rany, ja coś zlikwidowałam? Nie miałam pojęcia! Hahaha!

      Usuń
  4. Jutro ugotuję,wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakowało ;) Pozdrawiam

      Usuń
  5. czy groszek konserwowy sie nada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy z groszku konserwowego nie robiłam, ale sądzę, że warto spróbować:) Powinno się udać

      Usuń
  6. Groszek konserwowy to zupełnie inny smak i kolor, totalnie inne danie...pomijam że z niezdrowej puszki skąd przenika nikiel i zostają zabite wszystkie wartości odżywcze!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam