poniedziałek, 26 stycznia 2015

Pulpety w sosie pomidorowo paprykowym

Pamiętacie przepis na faszerowane papryki ( klik), który testowałam dla sieci Intermarche? Kupiłam wtedy trochę za dużo papryki i mielonego mięsa. Zostało też trochę kaszki kuskus. A ponieważ przy okazji wizyty w sklepie kupiłam sporo innych rzeczy, między innymi krojone pomidory w kartoniku, postanowiłam te produkty wykorzystać do zrobienia szybkiego obiadu. I tak powstał przepis na pulpety w sosie pomidorowo paprykowym. Polecam, bo smaczne!
A przy okazji przypominam Wam o trwającym konkursie, organizowanym przez sieć Intermarche. Wystarczy kliknąć na podany link  pelnywozek.pl,  aby wziąć w nim udział. Zachęcam, bo nagrody świetne :) Do wygrania aż 200 bonów, każdy wartości 300 zł!




składniki 
na pulpety 11 - 12 sztuk
300 g mielonego mięsa wieprzowego 
1  jajko, lekko roztrzepane
1/4 szklanki kaszy kuskus
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
pęczek pietruszki, posiekanej
szczypta soli morskiej
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki oleju  lub oliwa z oliwek
Na sos paprykowy
1/2 papryki - zielonej
1/2 czerwonej
390 g opakowanie krojonych pomidorów 
1 czerwona cebula
2 - 3 ząbki czosnku
1/2 szklanki bulionu 
do podania
 ryż lub kasza

przygotowanie
Klopsy: Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Wszystkie składniki  na klopsy,  z wyjątkiem oleju , umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Można zrobić mały płaski kotlecik i usmażyć na patelni i aby sprawdzić czy mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby dodać soli i pieprzu i papryki. Zmoczonymi wodą rękami, formować małe pulpeciki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego - wyszło mi 11 sztuk. Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć pulpety, obsmażyć, delikatnie obracając, tak aby pulpety ze wszystkich stron ładnie się zbrązowiły. Zdjąć pulpety z patelni, usunąć z naczynia nadmiar tłuszczu.  
Sos pomidorowo paprykowy :  
Papryki umyć, pozbawić pestek, połowę każdej odłożyć, a drugą pokroić w drobne paski. Na patelnię w której smażyliśmy pulpety, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć 2- 3 minuty
Dodać paprykę i posiekany czosnek, smażyć kolejne 3 minuty, mieszając. Dodać pomidory, 1/2 szklanki bulionu, nieco oliwy i przyprawy. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 15- 20 minut.

Na dno naczynia do zapiekania wyłożyć sos, na nim ułożyć pulpety, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 30 minut.  Podawać z ryżem lub kaszą. Smacznego!











2 komentarze:

  1. baaaardzo apetyczne i zachęcające , ale pierwszy raz widzę TAKI ryż, podobny do kaszy jakowejś ? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha, ha ,ha - podałam z pęczakiem :) Faktycznie dziwny ryż! Już uzupełniam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam