piątek, 16 stycznia 2015

Placki ze słodkich ziemniaków z pesto

Jak pysznie zacząć dzień? Można tak. Bardzo kolorowo. Placki z batatów z jajem i pesto. Do tego trochę  smażonego boczku i śniadanie gotowe. Można po prostu wszystko położyć na talerzu obok siebie, a można z placków zrobić kanapkę. Obie wersje bardzo smaczne, a placki posmarowane pesto, smaczne i bez innych dodatków. Polecam na zimowe poranki.




składniki (na 3 porcje)
na placki (6 placków)
ok 200 g batatów ( u mnie to był 1 ziemniak)
30 g boczku wędzonego - 2 - 3 plastry
1 jajko 
2 łyżki mąki
sól
pieprz
olej lub oliwa do smażenia
do podania
3 jajka
1 - 2 plastry boczku na osobę
pesto Monini z rucoli
ostra papryczka  (opcjonalnie)

przygotowanie 
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce z małymi oczkami.  Boczek ( 2 - 3 plasterki) pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać starte ziemniaki roztrzepane jajko, pokrojony boczek, mąkę, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, kłaść po 2 - 3 placki, rozpłaszczyć je przy pomocy łyżki lub szpatułki tak aby były w miarę cienkie ( moje miały ok 0,5 cm grubości)  Przewracać na drugą stronę gdy placki z wierzchu zaczną się lekko ścinać. Smażyć jeszcze przez chwilę. 
Usmażone placki zdjąć z patelni (można wstawić do nagrzanego piekarnika, aby nie wystygły) A na patelni obsmażyć na chrupiąco pozostałe plastry boczku i usmażyć 3 jajka sadzone - można boczek i jajka smażyć osobno. Podawać w dwóch wariantach
Pierwszy: Na talerzu kładziemy 1 lub 2 placki ziemniaczane na nich po łyżeczce pesto, jajko sadzone, boczek, ostra papryczkę
Drugi wariant
Jeden z placków smarujemy pesto, kładziemy na nim jajko , boczek, papryczkę,znowu nieco pesto, i przykrywamy drugim plackiem. Smacznego!












Odkrywaj Mistrzowskie Smaki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam