poniedziałek, 5 stycznia 2015

Placki kartoflane z łososiem

Dzisiaj propozycja nieco innych placków ziemniaczanych (kartoflanych, jak kto woli). Innych, bo z dodatkiem jajka i mąki. Nie są może  tak chrupiące jak placki z samych ziemniaków, ale też smaczne, a z dodatkiem łososia i jogurtu stanowią znakomite, sycące danie.



składniki
Placki kartoflane:
 250 g obranych ziemniaków
1 duża cebula
175 g drobno posiekanego bekonu (można bez)
50 g mąki pszennej
olej
sól, pieprz

100 g łososia wędzonego
1/2 szklanki jogurtu greckiego 
koperek
1 ząbek czosnku - starty 
sól, pieprz
oliwa

przygotowanie
Zetrzeć ziemniaki na czystą ściereczkę, następnie zawinąć ją i wycisnąć płyn z ziemniaków.
Zetrzeć lub drobno posiekać cebulę do miseczki, następnie dodać ziemniaki, bekon, mąkę sól i pieprz, dokładnie wymieszać. 
Ubić jajka i dodać mieszając do miski. Na dużej patelni podgrzać trochę oliwy. Nałożyć kilka sporych łyżek masy z ziemniaków na gorącą oliwę i uformować  cienkie placki. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 3-4 minuty po każdej stronie. Po wyjęciu z patelni położyć na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
Wymieszać jogurt ze startym czosnkiem, koperkiem, solą i pieprzem Dodać trochę oliwy
Na każdym placku ułożyć kilka kawałków łososia i trochę sosu jogurtowego. Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam