poniedziałek, 19 stycznia 2015

Pierogi z mięsem i pieczarkami

Jak zwykle zostało mięso z rosołu - tym razem indycze i kurze. I znowu zrobiłam pierogi. Ale tym razem dodałam do mięsa pieczarki, co okazało się bardzo dobrym pomysłem. Farsz z mięsem, pieczarkami i cebulą jest wyjątkowo smaczny. Polecam! 




składniki 
ciasto na pierogi
2 szklanki mąki
3/4 szklanki gorącej wody
farsz (ok 50 szt)
ok 200 g gotowanego mięsa z rosołu (u mnie był to kurczak i indyk)
2 średnie cebule
250 g pieczarek
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
sól
pieprz
ostra papryka do smaku
oliwa i masło do smażenia

przygotowanie
ciasto
przesianą mąkę zalać gorącą wodą , poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jezeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.
Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba.
farsz
Mięso posiekać nożem lub w blenderze. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na złoto na oliwie z masłem. Zajmuje to trochę czasu - smażymy na niewielkim ogniu. Pietruszkę posiekać.Pieczarki umyć osuszyć, pokroić w plasterki, przesmażyć na oliwie na złoto, a następnie rozdrobnić w blenderze. Przestudzoną cebulę, pieczarki i posiekaną pietruszkę dodać do mięsa. Dodać sos sojowy. Dobrze wymieszać, przyprawić solą, dużą ilością pieprzu i ostrej papryki (do smaku)
Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po odpowiedniej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać  na posypaną mąka powierzchnię , przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia - im cieńsze ciasto, tym krócej . Podawać polane masłem i zrumienioną na nim cebulą. Smacznego!
Uwaga: Nie wykorzystałam całego ciasta - z reszty zrobiłam domowy makaron







9 komentarzy:

  1. Ewa. Pierogi U W I E L B I A M!!!!! Niestety, nie lubię robić. Ale chyba sie skuszę....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez nie lubię, al z maszynka jakoś daję radę!

      Usuń
  2. Pierogi to coś idealnego dla mnie :) Tylko kto by je zrobił? :D

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm ale musza być pyszne! kocham pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobry pomysl.
    Dzieci zdecydowaly, ze nie lubia grzybow.
    Schowanych w pierogach nie wynajda, hm...
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dzięki nim farsz nie jest suchy :) Ale można tez dać dużo warzyw ugotowanych i też będzie smacznie :)

      Usuń
  5. Zjedliśmy takie przed momentem. Fantastyczne, soczysty farsz, idealne ciasto - to zasługa mojej żony. Przepis udany.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam