czwartek, 22 stycznia 2015

Papryki faszerowane - z mięsem i z brokułami

W imieniu sieci  Intermarche, zostałam zaproszona przez firmę Blomedia do przetestowania przepisów znajdujących się w nowej gazetce sklepu. Moim zadaniem było przyrządzenie dania z papryki.  W Łodzi mamy w tej chwili tylko trzy sklepy tej firmy, tak więc była to też dla  mnie dobra okazja, aby wreszcie jeden z nich odwiedzić.  Zaopatrzenie marketu Intermarche na Widzewie prezentuje się bardzo przyzwoicie i różnorodnie. Znajdziemy tu mnóstwo artykułów zarówno tanich jaki z nieco wyższej półki. Dział  warzywno - owocowy wygląda zachęcająco. Także mięsa i wędliny cieszą się  sporym zainteresowaniem klientów.  Gdybyście chcieli zrobić w Intermarche zakupy, zachęcam do wzięcia udziału w konkursie pelnywozek.pl, do wygrania aż 200 bonów, każdy wartości 300 zł!
Co ważne, przepisy są proste i szybkie do wykonania. Wszystkie składniki znajdziecie w sklepie Intermarche, a przepis w gazetce!


Składniki:
wersja z mięsem
8 dużych strąków papryki
1 cebula
300 g mielonej wieprzowiny
½  szkl. ryżu (Reva)
½ kostki bulionowej warzywnej
4 łyżki oleju
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Sól – Pieprz – Oregano

Wersja wegetariańska
8 dużych strąków papryki
Ser typu Feta (kanapkowy) - użyłam ok 200 g
Ok. 400g brokułów ( użyłam mrożonych firmy Saint Eloi)
½ szklanki kaszy kus-kus  (Reva)
½ kostki bulionowej warzywnej
4 łyżki oleju
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól , pieprz, oregano


Przygotowanie
Wersja z mięsem
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Cebulę obrać i posiekać. 2 łyżki oleju rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać mięso mielone, przyprawić do smaku: solą, pieprzem, oregano, przesmażyć. Dodać ryż, wymieszać. Papryki umyć, osuszyć. Ściąć wierzchy i usunąć pestki. Strąki wypełnić farszem ryżowo-mięsnym i ułożyć w żaroodpornym naczyniu natłuszczonym pozostałym olejem. Kostkę bulionową rozpuścić w szklance wrzącej wody, podlać papryki.
Przykryć, piec 35 min w temperaturze 180’ C. Papryki wyjąć. Do sosu z pieczenia dodać koncentrat pomidorowy i ewentualnie niewielka ilość wody. Zagotować i przyprawić. Papryki podawać polane sosem.

wersja wegetariańska
Kaszę kus kus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Brokuły podgotować - nie za długo aby się całkiem nie nie rozpadły - najlepiej na parze. Ugotowane rozdrobnić w blenderze. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju , wrzucić cebulę, zeszklić. W misce delikatnie wymieszać cebulę, kaszę, rozdrobnione brokuły i pokrojony w małą kostkę ser. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Przygotowanie papryk i dalsze postępowanie tak jak w opisie wyżej . Smacznego!

Moje uwagi, czyli  parę słów o przepisie.
Zrobiłam obie wersje, z mięsem i z brokułami. Farsze są dosyć delikatne, więc jeżeli lubicie smaki bardziej wyraziste radzę dodać np ostrej papryki. Myślę, że w obu przypadkach można również dodać nieco posiekanej natki pietruszki. Po 35 minutach pieczenia papryki były już gotowe, ale ponieważ lubię paprykę bardzo miękką, potrzymałam je jeszcze w piekarniku 20 minut - tym razem już bez pokrywki. Długość pieczenia zależy po prostu od naszych upodobań i od piekarnika - dlatego warto  sprawdzać  potrawę w trakcie przyrządzania. Ułatwiłam sobie też pracę, dodając koncentrat od razu do bulionu warzywnego, a nie na końcu. Sos doprawiłam, ale go nie zagęszczałam - jeżeli lubicie gęste sosy, można go nieco zagęścić mąką po wyjęciu papryk z naczynia. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam