wtorek, 20 stycznia 2015

Pak choi w sosie ostrygowym

Znowu kupiłam pak choi. Podsmażona z  sosem ostrygowym jest świetnym dodatkiem do mięs czy ryb. Taką  kapustę przyrządzimy w przysłowiowe 5 minut. A jest naprawdę smaczna! 

Inspiracja był przepis z tej strony


składniki
ok 500g  Baby Pak Choi ( 3 szt), przecięte wzdłuż na połowę
1 łyżka oleju roślinnego
2 ½ cm korzeń imbiru, obrany i starty
2 ząbki czosnku, posiekane
3 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka sosu sojowego, światło
1 łyżka wina ryżowego - można zastąpić wytrawnym sherry
1 szczypta cukru
120 ml bulionu z kurczaka
2 łyżeczki mąki kukurydzianej

przygotowanie
Zagotować dużym rondlu wodę, dodać opłukane choi pak i blanszować  przez 1 minutę. Odcedzić i ostudzić w zimnej wodzie, aby zachowały kolor.

Rozgrzać olej w woku, dodać imbir i czosnek i smażyć przez 30 sekund. Dodać choi pak i smażyć jeszcze przez minutę.

Wymieszać sos ostrygowy, sos sojowy, wino ryżowe, cukier, bulion z kurczaka i mąkę kukurydzianą, tak aby nie było grudek. Wlać do woka i mieszać, aż sos zgęstnieje i otoczy  pak choi. przełożyć  na półmisek i natychmiast podawać.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam