środa, 7 stycznia 2015

Mizeria

Mizerię znają chyba wszyscy. Zawsze miałam z nią mały kłopot. Lubiłam, ale nie do końca. Ta którą zwykle jadłam, w domu czy u znajomych , była dla mnie zazwyczaj nieco za słodka. Dopiero od kiedy zaczęłam robić swoja wersję, zupełnie bez cukrową, mogę z czystym sumieniem powiedzieć  - lubię mizerię. Śmietanę można zastąpić w całości jogurtem, czosnku dać więcej. Bardzo smakowita wersja mizerii, polecam!



składniki
1 długi ogórek
200 g śmietany
3-4 łyżki jogurtu greckiego
łyżka oliwy
2 łyżki koperku lub więcej
1 ząbek czosnku starty
sól, pieprz

przygotowanie
Ogórek umyć, można obrać lub nie (ja skórkę zostawiam) pokroić w cienkie plasterki. Śmietanę wymieszać z jogurtem, startym czosnkiem, oliwą i koperkiem. Doprawić solą i pieprzem. W misce wymieszać pokrojone w plasterki ogórki ze śmietanowym sosem. Smacznego!






2 komentarze:

  1. Ewa. A ja jak zwykle wolę na słodko, ale już taka słodka jestem. Ogólnie mizeria to dobra rzecz. Skąd ta niesprawiedliwa nazwa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha! Wiedziałam, że się ze mną nie zgodzisz :) A nazwa faktycznie troszkę niesprawiedliwa

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam