piątek, 9 stycznia 2015

Kapusta Pak choi z krewetkami

Całkiem smaczne i szybkie do zrobienia danie. Pak choi to  moja ulubiona azjatycka kapusta. Szczęśliwie pojawia się dosyć często w sprzedaży. Lubię ją smażyć, więc dzisiaj prosta propozycja  - Pak choi z krewetkami. Możemy użyć krewetek koktajlowych lub nieco większych, należy je pozbawić skorupek jeżeli takie mają, będzie nam wygodniej. Polecam!

Inspiracją był przepis z tej strony




składniki
200 -250 g mrożonych krewetek koktajlowych rozmrożonych i odsączonych ( mogą być większe)
3 szt Pak choi, umyte,  pokrojone w poprzek w kawałki
2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
2 cm  kawałek imbiru, obrany i drobno starty
1 duża cebula, obrana,  pokroić w cienkie półplasterki
olej słonecznikowy lub olej sezamowy
2 łyżki sosu z ostrygowego
1-2 łyżki sosu sojowego
szczypta pieprzu czarnego lub czerwonego chili w proszku
1 czubata łyżeczka nasion sezamu
sól do smaku (w razie potrzeby)

przygotowanie
rozgrzać  łyżeczkę oleju na patelni, dodać nasiona sezamu i smażyć aż zaczną  lekko pryskać,
Dodać krewetki i część sosu sojowego, smażyć przez chwile z obu stron , wyjąć i trzymać w cieple.
Na patelnie dodać 1 łyżkę oleju, dodać czosnek, cebulę i imbir i smażyć mieszając aż cebula trochę zmięknie.
Dodać pak choi i pozostałe przyprawy, sos ostrygowy i sos sojowy.
Kiedy pak choi jest  gotowe (zmięknie), włożyć z powrotem krewetki i wymieszać.
Doprawić  do smaku solą lub  sosem sojowym lub ostrygowym
Wyłączyć ogień, przykryć i przez moment trzymać jeszcze danie pod pokrywką.  
Podawać na ciepło z ryżem lub makaronem.







2 komentarze:

  1. Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 5000 blogów z 22 kategorii.
    zBLOGowani to największy polski serwis skupiający blogi i vlogi. Czytelnikom umożliwiamy obserwowanie blogów oraz tworzenia katalogów ulubionych wpisów. Blogerzy mają dodatkowo możliwość brania udziału w ciekawych akcjach i konkursach oraz dyskusji na forum. Zachęcamy do rejestracji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zrobione i za chwilę będzie zjedzone ;) Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam