Jagnięce kotleciki bez kości

Jakiś czas temu robiłam, kupione w Lidlu,  jagnięce kotleciki z kością. Wyszły smaczne ale były  bardzo malutkie, wręcz mikroskopijne. Tym razem pokazały się w Biedronce kotleciki bez kości. Nieco większe niż te z kostką, no i samo mięso, żadnych kostek. Znowu postanowiłam robić je jak najprościej - patelnia i piekarnik. Smażyłam na żeliwnej patelni, którą później wstawiłam do piekarnika. Szybkie, dobre danie. Zdecydowanie lepsze niż te z kostką - było co ugryźć! Porcja obiadowa raczej dla dwóch osób, dla czterech - mini porcja. 




składniki
4 kotleciki jagnięce bez kości
4 duże ząbki czosnku, zgniecione
1 łyżka świeżych liści tymianku, lekko zgnieciony
1 łyżka świeżego rozmarynu, igły lekko zgniecione
2 łyżeczki grubej soli 
2 łyżki oliwy 

przygotowanie
Kotleciki umyć i osuszyć. W misce wymieszać czosnek, tymianek, rozmaryn i sól z 1 łyżką oliwy z oliwek.  Dodać jagnięcinę, obtoczyć dokładnie ze wszystkich stron w marynacie,   marynować w temperaturze pokojowej co najmniej 30 minut,  do 1 godziny.
Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Na patelni - najlepiej takiej, którą będzie można wstawić do piekarnika - rozgrzać pozostałą oliwę. Położyć  jagnięcinę. Smażyć, aż zbrązowieje, około 3 minut z każdej strony. Wstawić  patelnię z mięsem  do piekarnika (lub blaszkę z przełożonym na nią  mięsem ) i piec jeszcze ok  około 10 minut  - mięso średnio wysmażone.  Przełożyć kotleciki na  talerz, przykryć  i niech odpoczną  5 minut. Podawać! Smacznego!








11 komentarzy:

  1. Ewa.Ajajaj!!! A ja do Biedronki nie chodzę (nie po drodze), a widzę , że warto. Chociażby po takie kotleciki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pocieszę cię - nie sa w stałej ofercie, pokazały się w okresie przedświątecznym.

      Usuń
  2. i mi Berdrona nie po drodze, raczej Lidla odwiedzam, z jagnięcina jeszcze do czynienia nie miałam niestety! świetnie wyszły Ci te kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jagnięcina jest pyszna, szkoda, że na ogół droga, więc nie za często ją kupujemy.

      Usuń
  3. Mam dwa i zamierzam je jutro zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam dzisiaj wg Twojego przepisu, bo akurat miałam te kotleciki z Biedronki. Wyszły bardzo dobre, wszystkim smakowały. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam - Marta. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję za miłe słowa - miło mi to czytać. Pozdrawiam :) ,

      Usuń
  5. Przepis wydaje się prosty i nieskomplikowany Zakładam że nie ma tu po drodze nic "małym druczkiem, na dole" .... Nie mam świeżego tymianku ale polecę moim zestawem suszonych ziół z 5 Przemian (bazylia, tymianek, kurkuma, kminek mielony, chili i vegeta) To nie to samo co świeże zioła ale..... Dzięki Beatko jak kupowałem myślałem że to będzie bardziej "wyszukane i u.......e"- patrz steki z cielęciny) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten zestaw ziół jest "nieśmiertelny" - piasek w nim ugotujesz i będzie wyborny. Ale nie, to jest Twoja strona autorska jutro idę do Pani B tymianek widziałem zrobimy zgodnie z oryginałem (nie ma rozmarynu ale była świeża mięta - małe odstępstwo/zastępstwo?) Nie truję Beatka , pozdrawiam i dziękuję za to czym urzekasz - prostota wykonania
      Les

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary