środa, 21 stycznia 2015

Cheddar z masłem - potted cheese

Potted cheese czyli ser zakonserwowany, w tym przypadku masłem. Jeżeli znudzi się Wam tradycyjny Cheddar, tak zrobiona pasta serowa jest jego świetną odmianą  i znakomitym dodatkiem do chleba. Próbowałam zrobić pastę w  blenderze, jednak miałam kłopot z roztarciem sera. Dopiero  po przełożeniu do robota z nożem, wszystko poszło gładko.  Przed jedzeniem pastę należy nieco wcześniej wyjąć z lodówki aby trochę zmiękła. Polecam!

Przepis pochodzi z książki "The very best of traditional english cooking" - Annette Yates



składniki
250 g sera Cheddar
75 g miękkiego, niesolonego masła, i odrobina do roztopienia i polania sera
1/4 - 1/2 łyżeczki ostrej musztardy, najlepiej angielskiej ( do smaku)
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
30 ml ( 2 łyżki)  sherry
pieprz
natka pietruszki do podania

przygotowanie
Pokroić ser na kawałki i włożyć do malaksera. Zmiksować na małe kawałeczki.
Dodać masło, musztardę, gałkę muszkatołową i zmiksować na jednolitą masę. W razie potrzeby doprawić. Na koniec dodać sherry i dokładnie wymieszać.
Łyżeczką przełożyć masę  do małej miseczki zostawiając ok 1 cm na polanie masłem
Roztopić trochę masła na małej patelni, na bieżąco usuwać pojawiającą się podczas smażenia pianę.
Polać ser masłem tak, żeby całkowicie był przykryty i wstawić do lodówki aż całość się ładnie zetnie.
Przed podaniem przybrać pietruszką. Smacznego!







4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam