niedziela, 14 grudnia 2014

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Jedno z moich ulubionych dań wigilijnych. Pierogi od lat takie same. Takie pierogi robię  tylko na wigilię, może dlatego, że gdybym robiła je częściej, spowszedniałyby nam i nie byłyby już takie wyjątkowe. Ilość dodanej kapusty zależy tak na prawdę od naszych upodobań i od kwaśności kapusty. Jedni lubią pierogi bardziej kapuściane, inni bardziej grzybowe. I takie i takie są pyszne. Dawniej zdarzało mi się robić dużo więcej pierogów niż mogliśmy przejeść. Zanim przyszła kolej na pierogi, wszyscy byli już mocno objedzeni. Nadmiar zamrażałam. Od jakiegoś czasu pierogów z kapustą i grzybami nie mrożę. Zawsze miałam wrażenie, że te mrożone tracą swój smak, ulatuje gdzieś kwaśność kapusty, a i smak grzybów jest dużo mniej intensywny. Pierogów robię więc mniej, a jeżeli zostaje mi farsz, wolę upiec z nim tartę, paszteciki  lub kulebiak, niż zamrażać. Polecam!




składniki
ciasto na pierogi
2 szklanki mąki
3/4 szklanki gorącej wody
farsz  (na ok 35 szt)
ugotowane grzyby ( z 40 g suszonych grzybów)
1 średnia cebula
80 g gotowanej kapusty kiszonej 
mała garść pietruszki (opcjonalnie)
sól
pieprz
masło
+ smażona na maśle cebula do podania


przygotowanie
ciasto
przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.
Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba.
farsz
Grzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na złoto na maśle. Dodać drobno posiekaną kapustę i grzyby, przesmażyć wszystko razem, dobrze wymieszać doprawić solą, pieprzem, możemy też dodać pietruszkę.
Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu - wałkuję do pozycji 5), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy 7.5 cm). Nakładać porcję farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać  na posypaną mąka powierzchnię, przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia. Podawać polane masłem i zrumienioną na nim cebulą. Smacznego!










zBLOGowani.pl

5 komentarzy:

  1. Ewa. Zaburczało mi w brzuchu....Jeszcze nigdy nie odważyłam się robić ciasta bez jajka. Podobno jest bardziej miękkie. Jakie jest twoje zdanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez jajka jest faktycznie bardziej miękkie, łatwiej się wałkuje. Ja je robię od niedawna , przez lata robiłam z jajem i bardzo je lubiłam - to bez jaja robi się moim zdaniem łatwiej , i dlatego teraz robię takie.Bom leń!

      Usuń
  2. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam