piątek, 19 grudnia 2014

Świąteczna pieczeń z szynki

Smaczna pieczeń z szynki z wyrazistym sosem. Sprawdzi się i na świąteczny obiad, i na zimno jako wędlina. Szynka była soczysta i dosyć delikatna a sam sos, o zdecydowanym sojowym smaku. Nam, bardzo smakowało.
Przepis znaleziony w grudniowym numerze miesięcznika "Kuchnia" 2014r.




składniki
1 kg szynki wieprzowej
młotkowany czarny pieprz i zielony pieprz
1 drobno posiekana papryczka chili
50 g masła
1 cebula
2 łyżki mąki pszennej
marynata
4 goździki
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1/2 szklanki białego wina
100 ml sosu sojowego ciemnego
2 -3  ząbki czosnku - rozgniecione
1-2 gałązki rozmarynu

przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć,  związać sznurkiem.W głębokim naczyniu połączyć składniki marynaty.
Włożyć mięso i dokładnie natrzeć marynatą ze wszystkich stron. Przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc. W tym czasie dobrze jest mięso odwrócić.
Wyciągnąć szynkę z zalewy i dokładnie osuszyć. Wierzch posypać pieprzem i chili. ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać połową szklanki wody i kilkoma łyżkami zalewy. Dołożyć pokrojoną w piórka cebulę.  Naczynie szczelnie przykryć ( np folią aluminiową) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Pieczemy przez godzinę. Po upieczeniu mięso wyjąć, a powstały sos zlać na patelnię.  Dodać masło wymieszane z mąką, podgrzać i mieszać aż sos zgęstnieje.  Jeżeli sosu było mało, możemy dodać jeszcze 1/2 szklanki wody. Mięso, pokrojone w plastry, podgrzać w sosie. Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam