poniedziałek, 8 grudnia 2014

Stilton klasycznie

Pojawił się ostatnio w Lidlu angielski ser Stilton. Tak na prawdę nie spotkałam go wcześniej w łódzkich sklepach. A znam i lubię bardzo, dzięki mojej Siostrze Drogiej , która zawsze, odwiedzając ojczyznę , dba o nasze podniebienia. Tak wiec dla tych co kupili, a może nie do końca wiedzą co z tym serem robić - drobna rada, błyskawiczny sposób podania.

Wikipedia podaje:  "Stilton – typ pleśniowego sera angielskiego. Produkowany jest w dwóch odmianach: niebieskiej i białej. Jest wytwarzany głównie w hrabstwach DerbyshireLeicestershire i Nottinghamshire. Nazwa pochodzi z miejscowości Stilton w hrabstwie Cambridgeshire. Stilton jest gatunkiem chronionym przez prawo Unii Europejskiej; nazwa jest zastrzeżona tylko dla gatunków wytwarzanych według ściśle określonej receptury w wyżej wymienionych hrabstwach Anglii. Wyróżnia się dwie podstawowe odmiany – niebieską Blue Stilton oraz białą, a także odmiany wzbogacane dodatkami smakowymi."



składniki
ser Stilton
jabłko, obrane i pokrojone w kawałki
wino porto
bagietka

przygotowanie
Bierzemy kawałek sera z kawałkiem jabłka, zagryzamy bagietką, popijamy porto. Połączenie idealne.
Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam