niedziela, 21 grudnia 2014

Rosół z kaczką w azjatyckim stylu

Pyszna zupa! Wolnowar, jak zwykle, spowodował że smaki są dużo bardziej intensywne niż w tradycyjnym gotowaniu.  Dzięki temu, ze zupę wstawiłam wieczorem, na drugi dzień poza cedzeniem i lekkim doprawieniem, w zasadzie nic więcej nie musiałam robić.

Inspiracją był przepis z tej strony


składniki
2 nogi kacze
1 mała cebula, obrana i przekrojona na połowę
5 cm (ok 40 g) obranego i pokrojonego w plasterki imbiru
2 ząbki czosnku, rozbite
2 łyżeczki nasion kolendry
5 goździków
2 gwiazdki anyżu
1500 ml  bulionu z kurczaka ( u mnie wywar z gęsiny)
1 łyżki sosu rybnego
1/2 łyżki brązowego cukru
1/4 łyżeczki soli
do podania:
makaron soba  lub inny ulubiony np ryżowy
wiórki ze skórki limonkowej, świeża kolendra, pokrojony szczypior, kiełki fasoli lub pędy bambusa, świeża pokrojona papryczka chili.

przygotowanie
Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Umieść kacze nogi, cebulę, imbir, czosnek, ziarna kolendry, goździki i anyż w misie wolnowaru. Bulion podgrzać i  wymieszać sosem rybnym i cukrem brązowym. Wlać do misy wolnowaru. Przykryć i gotować na ustawieniu high przez 6 godzin lub low przez 8 godzin
Wyjąć kaczkę. Rozdrobnić  mięso, odrzucając kości i skórę. Przykryć i odstawić. Ostrożnie przecedzić rosół z wolnowaru do garnka. Doprawić solą. Ugotować makaron . Na każdy talerz położyć porcję makaronu, porcję kaczki, zalać rosołem, posypać kolendrą szczypiorem, chili i kiełkami, dodać skórkę z limonki. Podawać . Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam