wtorek, 9 grudnia 2014

Polędwiczka wieprzowa faszerowana

Szybko, smacznie, efektownie. Bardzo przyjemny sposób zrobienia polędwiczki. Podobne robiłam na  warsztatach w Łochowie. Polędwiczkę nadziałam pomidorami suszonymi i owinęłam szynką Serrano. Można użyć suszonych śliwek i boczku - taką wersję robiliśmy na warsztatach. I jedna i druga wersja smaczna. Polecam bo danie naprawdę mało kłopotliwe, a efekt świetny. 
Za piękny rysunek, dziękuje mojemu Mężowi :)



składniki
1 polędwiczka wieprzowa
ok 100 g szynki Serrano, w plastrach
4 pomidory suszone, z oliwy
4 kawałki ostrej papryczki konserwowej
sól
pieprz

przygotowanie
Polędwicę umyć, osuszyć, dokładnie oczyścić z błon. Odkroić końcówki tak aby kawałek który pozostanie, był mniej więcej jednakowej grubości. Końcówki można zamrozić i  zużyć do innego dania. Mięso przekroić w poprzek na cztery części. Każdy kawałek postawić pionowo lekko rozgnieść ręką. Ostrym nożem zrobić w mięsie kieszonkę, uważać aby nie przeciąć mięsa na wylot.  W kieszonkę włożyć suszony pomidor i kawałek ostrej, konserwowej papryki. Zawinąć płaty szynki dookoła mięsa.  Zawiązać sznurkiem. Posypać mięso pieprzem i niewielką ilością soli. Na patelni, najlepiej takiej którą będzie można wstawić do piekarnika, rozgrzać olej. Obsmażyć polędwiczkę z obu stron  (tych nie osłoniętych), patelnię przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C  na 30 minut.  podawać z puree z ziemniaków i np fasolką szparagową. Smacznego!












2 komentarze:

  1. Ewa. No i "chcesz, masz"! Bardzo fajny przepis, ja chyba zrobie ze sliwką, bo suszone pomidory to nie jest to co lubie najbardziej. Dzieki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A u nas właśnie śliwki mniej chodliwe :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam