środa, 3 grudnia 2014

Makaron z pomidorami i batatami

Dostałam smaczną paczkę od Blomedia. A w niej, między innymi, włoski makaron  i pomidorowe passaty. Wszystkie produkty to upominki  firmy North Coast - dystrybutora produktów marki Cirio. Nie pozostało nic innego jak ugotować coś makaronowego. A ponieważ w domu pałętał się jeden spory słodki ziemniak, postanowiłam i jego wykorzystać. I tak powstało szybkie danie makaronowe, z sosem pomidorowym z dodatkiem pieczonych batatów. Połączenie pomidorów i batatów, okazało się nie tylko ładne ale przede wszystkim bardzo smaczne. Papryczka jalapeno dodała nieco ostrości. Ja dałam tylko pół, ale jeżeli lubicie ostre sosy możecie dać więcej. 
 .

składniki ( 2 - 3 porcje)
220 g suchego makaronu casarece firmy Cirio
sos
2 szalotki pokrojonej w kostkę
3 ząbki czosnku, posiekane
400 g pomidorów pelati z puszki - (firmy Cirio)
2 łyżki pasty pomidorowej
1/2 pęczka pietruszki
1/2 papryczki jalapeno
1/4  łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
sól do smaku
dodatkowo
250 g batatów
1 łodyga selera naciowego
garść świeżej  bazylii
parę pomidorków koktajlowych
 + parmezan do posypania

przygotowanie
Bataty obrać, pokroić na bardzo cienkie plasterki przy pomocy tarczy robota lub specjalnego urządzenia  - mandoliny. Włożyć do miski, skropić oliwą, posolić, popieprzyć, delikatnie wymieszać, tak aby ziemniaki były otoczone oliwą. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok 20 - 30 minut.  Na patelnię wlać nieco oliwy, dodać szalotkę i smażyć na niedużym ogniu, aż szalotka zmięknie. Dodać czosnek, i smażyć jeszcze ok 1 minuty. Dodać pomidory z puszki, pastę pomidorową, posiekaną papryczkę jalapeno, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień do minimum. Gotować na wolnym ogniu ok 40 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.
Seler naciowy umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni, lekko posolić. Przełożyć do miseczki, a na tej samej patelni podpiec pomidorki przekrojone na połówki.
Makaron ugotować al dente, zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzić, zachować trochę wody z gotowania - można nią rozcieńczyć sos jeżeli uznamy, że jest za gęsty.
Gotowy sos wyłożyć na ugotowany makaron, posypać parmezanem, pieczonymi batatami bazylia i pieczonymi pomidorkami. Smacznego! 








2 komentarze:

  1. bede kusil zone zeby to zrobila wyglada dobrze
    jest pyatnie z jakim winem to dobrze idzie hiszpanskie czy argentynskie??

    Spinaker

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuś :) U nas najczęściej idzie portugalskie, haha! Ale przecie wiesz...

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam