Karp zapiekany z grzybami i śmietaną

Pierwszy raz robiłam w ten sposób karpia dwa lata temu. Nie oczekiwałam zbyt dużo, a okazał się naprawdę dobry. Nie jestem może najlepsza w ocenianiu karpich dań - ta ryba nie należy do moich ulubionych, ale ten przepis polecam. Poza zupełnie niezłym (jak na karpia) smakiem, ma też tę zaletę, że danie szykujemy wcześniej, a na pół godziny przed podaniem wstawiamy do piekarnika. Smacznego Karpia!

Przepis znaleziony na stronie Mniam Mniam


składniki (ok 8 małych porcji)
ok 1 kg filetów z karpia 
dwie  garści grzybów - pieczarek, kurek lub innych mrożonych, lub suszonych (użyłam suszonych prawdziwków )
dwie średniej wielkości cebule
czubata łyżka masła
dwie łyżki oliwy
szklanka tłustej, kwaśnej śmietany
sól
pieprz
garść drobniutko posiekanej natki pietruszki

przygotowanie
Filety umyć, dokładnie osuszyć, jeżeli  mają ości - usunąć, skropić sokiem z cytryny. Odłożyć  na bok. Cebulę obrać i pokroić na raczej dużą kostkę. Jeżeli używamy  pieczarek, należy pokroić je na połówki, mrożone grzyby zostawiamy takie jakie są, natomiast suszone należy wcześniej zamoczyć w małej ilości wody aby napęczniały .

Na oliwie podsmażyć cebulę  do lekkiego zeszklenia, następnie dodać  grzyby i na silnym ogniu smażyć przez kilka minut do całkowitego odparowania soku.


Dodać masło i smażyć jeszcze dwie, trzy minuty. Taki sposób smażenia grzybów wydobędzie z nich cały wspaniały smak i aromat.
Z ryby usunąć  sok z cytryny ( ręcznikiem papierowym), posolić i popieprzyć.  Smażyć przez dwie, trzy minuty na silnie rozgrzanej oliwie.
Jeśli filety są ze skórą  należy rybę najpierw smażyć skórą do dołu! W naczyniu żaroodpornym ułożyć  filety, na nich ułożyć grzyby z cebulą i wstawić na 20 minut przed kolacją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach pieczenia, kiedy ryba w środku już jest upieczona, a grzyby lekko spalone z wierzchu, na potrawę wylać śmietanę, wstawić na pozostałe 5 minut do piekarnika!
Po wyjęciu z piekarnika rybę posypać obficie pietruszką! Smacznego !








zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary