niedziela, 28 grudnia 2014

Guacamole z pomidorami

Kolejny przepis na szybkie i smaczne guacamole. Tym razem wersja z czosnkiem i pomidorami. Można zajadać jak sałatkę, można podać z grzankami. W każdym wydaniu dobre. Polecam.





składniki
2 dojrzałe awokado
1 pomidor lub 6 - 8 pomidorków koktajlowych
1/2 czerwonej cebuli
ząbek czosnku
spora garść świeżej kolendry
oliwa z oliwek
sok z 1/4 cytryny lub 1/2 limonki (lub więcej, do smaku)
odrobina chili - świeże lub płatki
sól, pieprz

przygotowanie:

Pomidory umyć i osuszyć. Jeżeli używamy normalnego pomidora, usunąć pestki i sok, jeżeli mamy małe pomidorki np koktajlowe, wystarczy je drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać , kolendrę posiekać. Przekroić każde awokado na pół, usunąć pestki wyjąć miąższ. Włożyć awokado do miski, skropić cytryną,  rozgnieść widelcem  - nie powinno być całkiem gładkie. Wymieszać z posiekaną cebulą i kolendrą, dodać pomidory. Doprawić oliwą z oliwek, solą, pieprzem, ewentualnie chili. Przeciąć limonkę na pół i wycisnąć  sok do smaku. Podawać z  grzankami. Smacznego!








1 komentarz:

  1. Ewa. Trochę wiosny (kolorystycznej) zimą. Piękne zdjęcia, Beata, a smak wypróbuję jak sie pozbieram.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam