niedziela, 23 listopada 2014

Zupa z pieczonej dyni Hokkaido

Ta zupa jest bardzo smaczna i bardzo sycąca. Nie jest zbyt ostra, ale dzięki pieczonej dyni ma charakterystyczny smak i nie jest słodka. Moim zdaniem zupa z tych proporcji wychodzi bardzo gęsta. Musiałam dodać sporo bulionu aby uzyskać taką gęstość o jaką mi chodziło. Podaję przepis oryginalny - każdy musi zdecydować, jak gęstą zupę lubi.  Przepis ze strony Jamie Oliver'a.


składniki
1,5 kg dyni Hokkaido
oliwa z oliwek
1 łyżeczka suszonego chili
1 łyżka nasion kolendry
1 duża cebula
3  - 4 ząbki czosnku
1 marchew
jedna łodyga selera naciowego
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego + dodatkowo do rozrzedzenia

przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 170 ° . Przekroić   dynię na pół i usunąć nasiona , a następnie pokroić dynię w kliny. Umieścić dynię na  dużej blasze ( w jednej warstwie) i skropić odrobiną oliwy z oliwek. W moździerzu dobrze utrzeć  płatki chili i nasiona kolendry z odrobiną soli.   Dynię, posypać  przyprawami  i  czarnym pieprzem . Piec ok 1 godzinę lub do momentu, gdy będzie miękka  i lekko skameralizowana na krawędziach.

Tymczasem, z grubsza posiekać cebulę, czosnek, marchew i seler. Podgrzać  oliwę z oliwek na średnim ogniu w dużym rondlu, następnie dodać warzywa i podsmażać przez 15 minut lub do momentu, gdy zmiękną  - uważać aby się nie  zrumieniły.
Kiedy dynia jest gotowa, dodać ją do garnka z warzywami, dolać z gorący bulion. Chwilę pogotować,  przetrzeć na krem przy pomocy z blendera ręcznego. Jeżeli wydaje nam się za gęsta dodać trochę więcej wody lub bulionu. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie chili. Podawać posypane pestkami dyni, polane oliwą lub śmietanką. Smacznego!









2 komentarze:

  1. krem z dyni to moja ulubiona zupa, a w Twoim wydaniu musiała świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, pieczona dynia w zupie jest bardzo smaczna :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam