czwartek, 20 listopada 2014

Zapiekany bakłażan

Za oknem chłód i ponura listopadowa pogoda. Miło powspominać cieplejsze dni.Ta potrawa to kolejne wspomnienie greckich wakacji. Był na blogu przepis na krewetkowe saganaki, tym razem zapiekane bakłażany, czyli mała wariacja na temat kuchni greckiej. W takim wydaniu są pyszne, warto je robić nie tylko latem. Jeżeli nie dostaniemy już smacznych pomidorów, zastąpmy je pomidorami z puszki. Może trzeba będzie nieco dłużej odparowywać sos. Polecam!




składniki (3- 4 małe porcje)
1 średni bakłażan
4 dojrzałe, soczyste pomidory, drobno posiekane ( lub 2 większe)
1 czerwona cebula, drobno posiekana
1/ 2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
ostra papryka chili  - wg uznania
natka pietruszki
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka oregano
100 g sera feta, rozdrobnione lub pokrojone w kostkę
szpinak 250 g
4  - 5 łyżek jogurtu greckiego
80 g mozzarelli
80 ew cheddara
oliwa z oliwek
sól i świeżo zmielony pieprz
szczypta słodkiej papryki (opcjonalnie)


przygotowanie

Bakłażany umyć pokroić na plastry o gr ok 1 cm. Posmarować oliwą i usmażyć na patelni grillowej. Jeżeli wydają nam się nie dopieczone, przełożyć na blaszkę , skropić oliwą i wstawić na ok 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. 
Szpinak opłukać, obciąć ogonki, wrzucić na patelnię, posolić popieprzyć, poczekać aż puści sok i lekko zmięknie. Odcedzić na sicie. Wymieszać z jogurtem greckim.
 Przygotować sos.  Pokroić świeże pomidory w drobną kostkę, lekko posolić i odcedzić przez parę minut na sicie, tak aby pozbyć się nadmiaru soku.
Podgrzać oliwę na średnim ogniu, dodać posiekaną cebulę i smażyć przez 1 minutę. Wymieszać z posiekanym czosnkiem, papryką chili, papryką czerwoną doprawić solą i  pieprzem. Podsmażać  wszystkie składniki jeszcze przez 1 minutę. Dodać posiekane pomidory, przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia i pozostawić na wolnym ogniu przez około. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos trochę zgęstnieje.
Do naczynia w którym będziemy zapiekać  wlać sos pomidorowy, na nim ułożyć bakłażany, szpinak z jogurtem. Poszczególne warstwy możemy doprawić pieprzem i solą i posypać oregano. Posypać  pokrojonymi   w kostkę serami   a następnie wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st na parę minut (ok 15 - 20 minut ) do czasu aż całość się zagrzeje a ser  stopi i zrumieni. 
Udekorować danie  posiekaną natką pietruszki lub koperkiem i podawać na gorąco z białym pieczywem. Smacznego !










4 komentarze:

  1. danie smakuje mi i dzieciakom :-)
    pozd *Elwira

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się - to wakacyjne wspomnienia :) Najlepiej byłoby je zajadać nad ciepłym morzem - pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam