niedziela, 16 listopada 2014

Zapiekanka z pstrąga wędzonego i ziemniaków

Dobre obiadowe danie. Można przygotować wcześniej, a potem tylko wstawić do piekarnika i upiec.

składniki
1 wędzony pstrąg
800 g - 1000 g ziemniaków
2 cebule
200 g śmietany (30% lub 18%)
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
5- 6 łyżeczek chrzanu - do smaku, opcjonalnie
sól
pieprz
płatki chili
szczypior
cheddar do posypania

przygotowanie
Pstrąga obrać ze skóry, oddzielić ości. Mięso podzielić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć.  Przy pomocy krajalnicy  - mandoliny, lub robota kuchennego pokroić ziemniaki na jak najcieńsze plasterki. Dobrze by były jednakowej grubości. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na złoto. W miseczce wymieszać śmietanę, jogurt, chrzan, pieprz, płatki chili. W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę ziemniaków  (1/2 porcji), układając lekko solić i posypywać pieprzem. Na ziemniakach ułożyć cebulę, na niej warstwę z pstrąga. Przykryć warstwą pozostałych ziemniaków. Zalać sosem ze śmietany i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na ok 1 godzinę. W połowie pieczenia posypać cheddarem. Sprawdzić przed wyjęciem z piekarnika, czy ziemniaki są miękkie. Smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam