wtorek, 11 listopada 2014

Szybki krupnik na gęsinie

 Po gęsiej uczcie zostało  trochę pęczaku i nieduża ilość gęsiego, upieczonego mięsa - garść z którą nie wiadomo co robić. A ponieważ korpus pieczonej gęsi został wykorzystany do ugotowania bulionu, miałam znakomite składniki do przygotowania błyskawicznego krupniku. Wyszła smaczna zupa o bardzo wyrazistym smaku gęsiny. Bardzo polecam!




składniki
1 l bulionu z gęsi - przepis tutaj
warzywa z gotowania bulionu (wykorzystałam mniej więcej połowę ugotowanych warzyw)
(marchewka, pietruszka, seler)
2 ziemniaki
garść mięsa pieczonej gęsi
szklanka ugotowanej kaszy pęczak
natka pietruszki

przygotowanie
Odcedzony bulion wlać do garnka, wrzucić ziemniaki pokrojone w drobną kostkę , gotować aż zmiękną. Warzywa z bulionu pokroić w kostkę, dodać do zupy, dorzucić kaszę, tyle ile lubimy i pokrojone drobno resztki mięsa. Zagrzać, doprawić do smaku solą pieprzem (ewentualnie maggi) posypać natką pietruszki i podawać . Smacznego!





6 komentarzy:

  1. Jak będę miała okazję, to na pewno ugotuję, wygląda wyśmienicie, a krupnik to jedna z moich ulubionych zup z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gęsi wywar świetnie się sprawdził !

      Usuń
  2. Pysznie!
    Ja w tygodniu też gotowałam krupnik na pieczonych gęsich kościach i resztkach gęsiny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To najlepszy pomysł na gęsie resztki :)

      Usuń
  3. u mnie dzisiaj też kaszowo ale niestety bez gąski :/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam