poniedziałek, 24 listopada 2014

Surówka z brukselki z czerwoną cebulą i Pecorino Romano

Trochę inny sposób podania brukselki. Na surowo. Jeżeli lubimy surówkę bardziej wilgotną, warto przygotować więcej dressingu. Kolejna próba oswojenia brukselki - udana. 
Inspiracją był przepis z tej strony.



składniki 
ok 300 g  brukselki 
1  czerwona cebula
1/2 szklanki drobno startego pecorino romano
dressing
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
3-4 łyżki oliwy z oliwek

przygotowanie
Cebule obrać i pokroić w cienkie plastry. Zanurzyć plasterki cebuli w małej misce z zimną wodą na 15 do 20 minut, w tym czasie przygotować resztę składników.

Zrobić dressing. W małej misce wymieszać sok z cytryny, miód, musztardę i szczyptę soli i pieprzu. Wlać mieszając oliwę z oliwek. Odstawić na ok.

Przygotować brukselki - zdjąć  zewnętrzne liście i odciąć twardą końcówkę (głąb). Przy pomocy krajalnicy  - mandoliny, lub robota kuchennego pokroić brukselki na jak najcieńsze plasterki.  Wyłożyć do miski i  palcami delikatnie porozdzielać liście.

Tak poszatkowaną i rozdzieloną brukselkę wymieszać delikatnie z cebulą (wcześniej odcedzoną i osuszoną) i dressingiem. Dodać pecorino, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać natychmiast! Smacznego!









6 komentarzy:

  1. wyglada smakowicie jak nie wiem co.......

    spinnaker

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na brukselkę, czas wypróbować ją w nowej odsłonie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. skoro to kapusta jak inne to moze zamarynowac, poprobowac nie zawadzi

    spinnaker

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam