sobota, 1 listopada 2014

Makaron z sosem buraczkowym

Jeżeli mamy akurat upieczone buraczki, to ten przepis jest znakomitym sposobem na ich wykorzystanie. Gotujemy makaron, a w tym czasie z buraczków robimy błyskawicznie znakomity sos  - i obiad gotowy! 




składniki - 3 porcje
4 małe upieczone buraczki
3 łyżki oliwy z oliwek
2 duże ząbki czosnku 
1,5 łyżki stołowej octu balsamicznego
1/2 filiżanki bulionu warzywnego lub z kurczaka 
1/4 filiżanki jogurtu - opcjonalnie

300 g  makaronu  
sól i świeżo zmielony pieprz 
jarmuż do przybrania - możemy zastąpić np. rukolą 
świeżo starty parmezan do posypania

przygotowanie Przygotować jarmuż.  Z  jarmużu, usunąć grube, łykowate nerwy. Umyć i dobrze wysuszyć liście, pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić liście jarmużu, obsmażać aż będą lekko chrupiące, ale nie spalone. Odłożyć na bok. Wstawić makaron do gotowania.
Upieczone i obrane buraczki zblendować z czosnkiem, oliwą octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem, przełożyć na głęboką patelnię dodać bulion zagrzać. Doprawić do smaku octem, solą i pieprzem. Ugotowany makaron, odcedzić, wrzucić do sosu, lekko podgrzewając mieszać, aby cały pokrył się buraczanym przecierem. Jeżeli sos jest zbyt gęsty możemy rozrzedzić go wodą z gotowania makaronu lub dodać nieco więcej bulionu. Podawać posypane przysmażonym jarmużem i parmezanem. Można też do sosu dodać trochę jogurtu. Smacznego!

Uwagi: aby upiec buraczki,  wystarczy zawinąć je w folię i włożyć do piekarnika ( 180 st. C)  na ok 1 - 1,5 h, w zależności od wielkości. Sprawdzamy czy już upieczone, nakłuwając drewnianym patyczkiem. 







6 komentarzy:

  1. sos buraczkowy! to już chyba wiem, co dzisiaj na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na dzisiaj idealne, szybkie i proste :)

      Usuń
  2. nie mam jarmużu ale mam włoska kapustę ,myslę że liscie buraczków tez były by dobre Beatko :* dzięki zaraz zrobię dla siebie bo reszta rodziny mięsożerna jest :D zdjęcie będzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jarmuż smaczny ale raczej dla urody, więc wszystko co zielone będzie dobre. A liście buraczane to dobra myśl - uściski!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam