niedziela, 30 listopada 2014

Kotlety schabowe z serem z piekarnika

Jeżeli znudziły się Wam tradycyjne schabowe, polecam ten przepis. Nie jest skomplikowany, a kotlety zupełnie inne niż zazwyczaj.  Użyłam wieprzowiny ze znakiem QAFP, którą ostatnio chętnie kupuję. 


składniki
500 g  schabu  - 6 kotletów ( 3 porcje)
3 plastry kiełbasy chorizo lub ostrej salami (lub tyle aby przykryć plaster mięsa)
kilka plastrów cheddara
3 ostre papryczki marynowane (opcjonalnie)
3 łyżki majonezu
pietruszka
sól pieprz

przygotowanie
Schab umyć, osuszyć, pokroić na kotlety - 6 sztuk. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem.  położyć obok siebie trzy kotlety posolić i popieprzyć. Na każdym ułożyć po 1 plaster kiełbasy, posmarować majonezem, na to mała papryczka, plaster sera, natka, przykryć kotletem posypanym pieprzem. Kotlety spiąć na brzegach ze sobą wykałaczkami tak aby nie rozpadły się podczas smażenia. Posolić i popieprzyć na zewnątrz.  Na patelni, najlepiej takiej którą możemy wstawić do piekarnika, rozgrzać oliwę, obsmażyć mięso z obu stron na rumiano. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C na 45 minut. Podawać natychmiast.  Smacznego!










2 komentarze:

  1. Ewa.Schab Q...coś tam? A ja mam schab od pani Małgosi z ryneczku i bardzo go sobie chwalę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie ryneczku brak, a ten schab to taki od ciut szczęśliwszych świnek :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam