sobota, 29 listopada 2014

Gulasz z jelenia z wolnowara

Nieczęsto  kupuję dziczyznę. Szkoda, bo bardzo ją lubię, tak jak i inne wyraziste w smaku mięsa. Tym razem spotkałam nieduże porcje mięsa z jelenia na gulasz. I cena  (niewysoka) i  przeznaczenie (gulasz) wskazywały na to, że być może nie będzie to mięso w najlepszym gatunku. Stąd pomysł by gulasz zrobić w wolnowarze. Pomysł się sprawdził, mięso było miękkie i bardzo smaczne. Podałam z tłuczonymi ziemniakami. Polecam!



składniki
600 g  mięsa gulaszowego  z dziczyzny  - jeleń
1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
1 cebula pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka posiekanej natki pietruszki + do podania
2 łyżki oleju roślinnego
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki suszonego majeranku do smaku
3 -4 ziarenka ziela angielskiego
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
ok 1/3 szklanki wody lub bulionu
słodka śmietana

przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć,  oczyścić ze ścięgien i. Pokroić w kostkę ok 2x2 cm - moje było już pokrojone. Na patelni rozgrzać tłuszcz, partiami obsmażać kawałki mięsa  ze wszystkich stron, aby się ładnie zrumienią.  Jeleninę  wyjąć, a na patelnię wlać wino i zeskrobać smaki ze smażenia mięsa. Umieść seler, cebulę, czosnek i natkę pietruszki w misie wolnowaru.
Przełożyć do misy mięso  wraz z sokami które puściło, i z winem z patelni.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, dodać ziele angielskie. Wlać  wodę lub bulion. Gotować na ustawieniu low przez 7 do 10 godzin. Przed podaniem przełożyć na patelnię, podgrzać, doprawić, jeżeli trzeba, solą i pieprzem, dolać śmietankę, wymieszać, posypać natka pietruszki i podawać. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam