sobota, 22 listopada 2014

bułeczki brydżowe czyli bridge rolls

Świetne bułeczki z miękkim miąższem wg przepisu z książki Christine Ingram&Jennie Shapter "The bread and bread machine bible".  Nie powinny być takie wypieczone jak moje ( pomyliłam temperaturę piecyka). Mimo zbyt dużego wypieczenia bułeczki i tak były  pyszne i upiekę je jeszcze nie raz. Zrobiłam z podwójnej porcji. Drożdży dałam 1 i 1/2 łyżeczki. Warto upiec 2x więcej  - porcja jest bardzo mała - i część ewentualnie zamrozić.  Mnie się zamrozić nie udało - bułki zostały zjedzone za szybko. 




składniki (12 małych lub 8 większych)
1 jajo
100 ml mleka
225 g pszennej mąki chlebowej
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
50 g masła
1 łyżeczka suszonych drożdży
30 ml mleka do posmarowania

przygotowanie 
Mleko rozmieszać z jajkiem.  Umieścić wszystkie składniki w maszynie do chleba zgodnie z zaleceniami producenta. Najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże (cukier i sól w osobnych narożnikach, drożdże na środku). Wybrać program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy cykl się zakończy, wyłożyć ciasto na lekko posypany mąką blat. lekko zagnieść. Podzielić ciasto na 12 kawałków, przykryć ściereczką lub naoliwioną folią . Po kolei formować podłużne bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po 6 w rzędzie, blisko siebie, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia na ok 30 min - powinny 2x urosnąć i przylegać jedna do drugiej.  przed pieczeniem można posmarować mlekiem. Piec w temperaturze 220 ° C przez 15-18 minut lub do czasu aż lekko się zrumienią. Przełożyć na kratkę do studzenia, a kiedy ostygną porozdzielać.  Smacznego!










1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam