środa, 29 października 2014

Zupa z ziemniaków z zielonym chili

Bardzo dobra, nieco inna niż zwykła kartoflanka. Używałam długich ostrych zielonych papryk. Aby obrać je ze skóry, podpiekłam je w piekarniku. Trzeba uważać aby papryk za bardzo nie spiec - chodzi o to aby spiekła się skórka a nie miąższ. W zależności od ostrości papryki, można ich dodać więcej lub mniej. 

Inspiracją był przepis z tej strony




składniki 3 - 4 porcje
1 lub 2 długie, zielone ostre papryki chili, opieczone  i obrane ze skóry, pozbawione pestek
2 mała cebule, pokrojone w kostkę
1 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki  mielonego kminu
2 ząbki czosnku, posiekane
500 g ziemniaków,  obrane i pokrojone w duża kostkę
Sól i pieprz
ok 750  ml bulionu z kurczaka
Śmietana lub jogurt grecki do doprawienia
Posiekana kolendra, do podania

przygotowanie
Ostre papryki po obraniu pokroić na spore kawałki. Rozgrzać olej w szerokim garnku; dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu, często mieszając, aż zmięknie, około 4 minut. Dodać kolendrę, kmin, czosnek i ziemniaki, a następnie paprykę, 1/2 łyżeczki soli , wymieszać. Przesmażać  razem  kilka minut, a następnie dodać bulion. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Gotować przykryte, aż ziemniaki będą miękkie  -  około 25 minut. Doprawić solą i pieprzem. Część ziemniaków możemy lekko rozgnieść. Wlać do miski; dodać  śmietanę lub jogurt, posypać posiekaną kolendrą. Smacznego !







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam