sobota, 25 października 2014

Zupa z dyni i pomidorów - pikantna

Taka nieduża dynia była, a tyle z niej dobrego wyszło. Tym razem zupa z dyni i pomidorów. Jak zwykle u mnie -  dosyć ostra. Jeżeli nie mamy zrobionego wcześniej musu, dynię wystarczy pokroić na małe kawałki i obsmażać  chwilę z cebulą,  a dalej już zgodnie z przepisem. Polecam tę zupę na jesienne chłody  - działa rozgrzewająco :)



składniki
ok 400 g musu z dyni Hokkaido np z tego przepisu
4- 5 ząbków czosnku
1  cebula
1 puszka pomidorów
2 łyżeczki curry w proszku
1 łyżeczki mielonego imbiru
1 papryczka chili - posiekana
1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili
1 l bulionu
1-2 łyżeczki harissy opcjonalnie
przygotowanie
cebulę pokroić w kostkę , wrzucić do garnka i smażyć aż zmięknie
Do cebuli dodać pomidory, dodać posiekany czosnek i posiekaną papryczkę,  przyprawy, obsmażać chwilę , mieszając, a następnie dodać mus z dyni. Wlać bulion, przykryć i gotować ok 15 - 20 minut aż smaki się przegryzą. Lekko przestudzić, przetrzeć blenderem, doprawić solą pieprzem, jeżeli zupa jest za gęsta możemy dodać bulionu. Jeżeli wydaje się za mało ostra - dodać harissę.  Podawać z grzankami  i świeżą kolendrą. Można dodać śmietany. Smacznego!





2 komentarze:

  1. U mnie też dziś dyniowo! Tylko w słodszym rozdaniu:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam