poniedziałek, 20 października 2014

Zupa krem brokułowo jarmużowa

Czas jarmużu nastał. Pięknie wygląda, nie oparłam się i przytargałam z rynku sporą wiązkę. Przyniosłam też z rynku brokuły. Pomysłu, co z tym wszystkim zrobić za bardzo nie miałam, i tak powstała zupa. Smaczna, o charakterystycznym jarmużowym smaku. Polecam.



składniki:
Duży brokuł podzielony na różyczki
ok 90 g jarmużu
1,5 l bulionu
3 małe  cebule lub 1 duża 
2-3 ząbki czosnku 
sól, pieprz
jogurt lub śmietana do podania

przygotowanie
 Przygotować jarmuż.  Z  jarmużu, usunąć grube, łykowate nerwy.  Liście umyć , pokroić na  paski. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Cebulę lekko podsmażyć na maśle lub oliwie ( w garnku z grubym dnem), dodać czosnek, zalać bulionem. Dodać brokuły i  jarmuż. Gotować na małym ogniu ok 30 min. Przestudzić i przetrzeć blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami i kleksem jogurtu lub śmietany. Smacznego!





2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam