piątek, 31 października 2014

sałatka z fasolki w azjatyckim stylu

Bardzo smaczna fasolka z sosem lekko azjatyckim. Imbir, sos sojowy, czosnek i ocet ryżowy to dobre połączenie. Ważne aby fasolki nie ugotować zbyt mocno, ma pozostać chrupiąca, taka jest najsmaczniejsza. Dobry dodatek do mięs nie tylko azjatyckich. I świetna jako zimna sałatka - polecam.

Inspiracją był przepis z tej strony.




składniki
500 g zielonej fasolki szparagowej
2 łyżeczki nasion sezamu
3 ząbki czosnku, starte
1 łyżka tartego imbiru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki octu ryżowego
1 + 1/2 łyżki oleju roślinnego
1-  2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie płatki

przygotowanie
Fasolkę umyć, obciąć końce, ugotować najlepiej na parze - tak aby była chrupiąca.    Nasiona sezamu uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu ok 5 minut, mieszając często.
Wymieszać czosnek, imbir, sos sojowy, ocet i olej w dużej misce.
Gdy zielona fasola będzie odpowiednio ugotowana, dodać ją do miski i wymieszać z sosem. Posypać prażonym sezamem. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam