wtorek, 28 października 2014

rozmaryn i szałwia w oliwie na zimę

Bardzo prosta i wygodna metoda na przechowanie ziół. Oliwne, ziołowe kostki, są idealne do smażenia lub jako dodatek do dań czy zup. Polecam.




składniki
świeży rozmaryn
liście szałwi
oliwa z oliwek
+silikonowa forma na małe ciasteczka lub pojemniki na lód

przygotowanie
Zioła opłukać, osuszyć. Igiełki rozmarynu i listki szałwii pociąć na drobne kawałki. Do każdego pojemnika włożyć szałwię i rozmaryn pól na pól - mniej więcej 3/4 pojemnika, zalać oliwą. Wstawić do zamrażalnika. Kiedy oliwa zamarznie, wyjąc kostki z ziołami z pojemnika, przełożyć do torebki i w torebce schować do zamrażalnika. Wyjmować  tyle ile potrzebujemy. 







2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam