niedziela, 12 października 2014

Panini zapiekane z serem

Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki. A tutaj połączenie znakomite czyli moje lubione panini (domowy wypiek) sery i  piekarnik. Najlepsze, lekko jeszcze ciepłe. Może ilość sera i majonezu nie jest najbardziej dietetyczna, ale co tam ! Czasem trzeba sobie dogodzić!

inspiracją był przepis z tej strony



składniki (na ok 12 kawałków)
125 g  sera mozzarella  porozrywanego na małe kawałki
100 g startego  ostrego sera cheddar 
1/4 do 1/3 szklanki posiekanej, zielonej cebuli 
3 - 4 czubate łyżeczki majonezu  
1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
2 ząbki czosnku, posiekanego
ok 20 g  masła  lekko stopionego
2 bułki panini (moje ok 15cm x 5cm ) lub inne pieczywo np ciabata, bagietka

przygotowanie W dużej misce wymieszać razem sery i zieloną cebulę. Wymieszać z majonezem i śmietaną. W oddzielnej małej misce wymieszaj masło i czosnek, aż masa będzie gładka. Wymieszać z masą serową. 
Rozgrzać grill w piekarniku.  Bułki przekroić poziomo na pół. Położyć na blaszce skórą do dołu. Rozprowadzić na nich równomiernie masę serową.  Umieścić pod grillem aż ser ładnie zbrązowieje, na około 3 do 5 minut.
Wyjąć z piekarnika,  odstawić na 5 minut, aż trochę wystygną. Następnie każdy kawałek  pokroić na 3 - 4 mniejsze kawałki . Podawać posypane szczypiorkiem. Smacznego!








5 komentarzy:

  1. ale bym zjadła taką kanapeczkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewa. Ja też!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Piekłam tylko z włączoną opcją grill, ale sądzę, że można normalnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 st C i też się uda, może tylko potrwać nieco dłużej

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam