niedziela, 5 października 2014

Ostre roladki z tortilli

To  bardzo dobra przekąski da gości. Tortille możemy przygotować nawet dzień wcześniej, a przed podaniem wystarczy je pokroić i ułożyć na półmisku.  Użyłam tortilli domowych. 





składniki
2 tortille  - gotowe lub domowe- np z tego przepisu
1 papryczka jalapeno
2 łyżki serka np. Almette jogurtowego
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól
1/4 łyżeczki płatków chili
1/2 awokado
4 plastry szynki wędzonej
4 suszone pomidory

 przygotowanie
serek Almette wymieszać z jogurtem, Papryczkę jalapeno pozbawić pestek, drobno pokroić i dodać do sera. Awokado pokroić w kostkę  i połączyć z masą serową. Posolić do smaku
Tortillę lekko podgrzać, najlepiej w kuchence mikrofalowej, aby dawała się łatwo zwijać. Pomidory pokroić w paski Na każdym placku rozsmarować masę serową, posypać płatkami chili, w 1/3 placka ułożyć po 2 plastry szynki i a na niej kawałki pomidorów. Szynkę i pomidory układać na całej szerokości placków. Zawinąć w rulon, dosyć ścisły. Zwiniętą tortille owinąć folią spożywczą i wstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Przed podaniem wyjąć z lodówki, odwinąć i ostry noże pokroić na plastry grubości 1,5 - 2 cm. Smacznego!













4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam