sobota, 11 października 2014

Ostra zupa z kurczakiem w meksykańskim stylu

Świetna, sycąca zupa. Możemy użyć udek kurczaka z kośćmi, lub, przed wrzuceniem do wolnowaru, kości usunąć. Ja wolę gotować z kośćmi - zupa ma moim zdaniem więcej smaku, a usunięcie kości po ugotowaniu nie stanowi żadnego problemu. Zupa jest na tyle sycąca, że wystarcza za cały obiad. Świetnie się mrozi, nic nie traci na smaku - warto więc ją zamrozić, jeżeli porcja jest dla nas za duża. Po raz kolejny wolnowar sprawdził się świetnie. Ta zupa ma jeszcze jedną zaletę, mięsa nie trzeba przed wrzuceniem do gara obsmażać - wrzucamy i tyle.
Jako dodatku użyłam domowych tortilli z tego przepisu.

Inspiracją był przepis z tej strony.




składniki (6 porcji)
1 średnia cebula, posiekana
1 papryczka jalapeno, pozbawiona pestek i drobno posiekana
3 -4 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżeczki  chili w proszku
1 łyżka mielonego kminu
1 łyżeczka cukru  
1  puszka pomidorów
2 szklanki bulionu z kurczaka,+  w razie potrzeby więcej do rozrzerzedzenia
1 puszka  kukurydzy - 300 g po osączeniu
1 puszka czarnej fasoli,  ok 300 g po osączeniu
ok 1 kg  - udek kurczaka zagrodowego, bez skóry
śmietana kremówka (opcjonalnie)
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Pieprz cayenne, opcjonalnie
olej

do podania
tarty ser cheddar
śmietana
chipsy tortilla
kolendra

przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć i osuszyć, pozbawić skór i ewentualnie kości.  Podgrzać kilka łyżek oleju w głębokiej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i jalapeno i podsmażać aż zmiękną, 5 do 7 minut. Dodać czosnek, chili w proszku, kmin i cukier, smażyć mieszając aż zacznie pachnieć - 30 sekund do 1 minuty. Dodać pomidory i bulion. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do delikatnego wrzenia, a następnie przelać wszystko do misy wolnowaru.

Dodać do misy kukurydzę, fasolę i uda kurczaka. Przykryć i gotować w ustawieniu "low"  przez 6 do 7 godzin (lub na ustawieniu "high" 4 godziny). Po tym czasie wyjąc kawałki kurczaka na deskę, oddzielić kości i wyrzucić a mięso porozdzielać na drobne kawałki dwoma widelcami. Włożyć mięso do zupy . Jeżeli zupa wydaje nam się za gęsta, możemy rozrzedzić ją bulionem. Doprawić zupę  solą, pieprzem i pieprzem cayenne, do smaku. Można też zupę doprawić śmietaną kremówką. 

Podawać udekorowane  tartym serem cheddar, kwaśną śmietaną, tortillą i kolendrą . Smacznego!





2 komentarze:

  1. A czy konieczne jest smażenie mięsa? Przymierzam się do zakupu wolnowaru i zastanawiam się czy konieczna będzie dodatkowa obróbka termiczna produktów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie mięsa nie podsmażałam. I nie zawsze trzeba to robić. Często po prostu wrzucam składniki. Tylko należy pamiętać że wolnowar to nie piekarnik. To bardziej przypomina jednak duszenie niż pieczenie więc jak zależy mi na przykład na przypieczonej powierzchni to obsmażam. Ale niezależnie od wszystkiego bardzo to urządzenie polecam bo jest przydatne. I wystarczy prosty model. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam