sobota, 25 października 2014

Mus z dyni Hokkaido gotowanej na parze

Bardzo dobry przepis na zrobienie musu z dyni. Dzięki temu, że dynię gotujemy na parze mus jest bez żadnych dodatkowych dodatków smakowych. Możemy go wykorzystać zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych. Dynia Hokkaido ma też tę zaletę że skórka jest jadalna i po ugotowaniu nie trzeba jej zdejmować.


składniki
1 dynia Hokkaido
przygotowanie
Dynię umyć, przeciąć na pół, pestki wyjąć, dynię ułożyć w koszyczku do gotowania na parze przecięciem do dołu i gotować na parze do miękkości ok 1/2 godziny. Miękką dynię pociąć na mniejsze kawałki i blenderem przetrzeć na mus.
Jeżeli nie zużywamy całego musu możemy resztę włożyć do słoików i przechować 2- 3 dni w lodówce lub zamrozić. 

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam