czwartek, 30 października 2014

Krokiety z wędzonej makreli

Ostatnio regularnie kupuję wędzone ryby. I czasem okazuje się, że nie mam ochoty robić z nich kolejnej pasty do kanapek. Tym razem wpadłam na pomysł zrobienia krokietów (a może  kotletów) Nigdy wcześniej takich nie robiłam, a okazały się pyszne!  Będę robiła częściej.



składniki
krokiety
170 g ziemniaków, ugotowanych
100 g makreli wędzonej, obranej
1 mała cebula, pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku
1 łyżka koperku
1 jajo
1/2 łyżeczki papryki w płatkach
1 łyżka bułki tartej + do panierowania
sól, pieprz

sos
2 łyżki jogurtu
1 łyżka majonezy
3 pomidory suszone - bardzo drobno posiekane
ząbek czosnku, posiekany
koperek
sól pieprz

Przygotowanie
Wymieszać wszystkie składniki sosu 
Ziemniaki przepuścić przez praskę. Makrelę rozdrobnić. W misce wymieszać wszystkie składniki : ziemniaki, rybę,cebulę, czosnek, koperek, jajo, paprykę. Dosypać bułkę, dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Formować nieduże krokiety obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety z obu stron (na średnim ogniu), aż ładnie  się zrumienią. Podawać z sosem jogurtowo pomidorowym. Smacznego!







6 komentarzy:

  1. Ależ musiały być aromatyczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy, intrygujący przepis - miałabym chęć go wyprobować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Beatko, zrobiłam zaraz jak wstawiłaś, ale zaraz to taka bolączka, że nie da się szybko napisać przepisu- ha, ha. Kotlety wspaniałe w smaku. Polecam Twoim czytelnikom. Dziękuję.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu, to ja dziękuje za taki miły komentarz :) Cieszę się ze smakowało, ale wiem że nieco pozmieniałaś, więc zasługa moja niewielka :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam