czwartek, 9 października 2014

krewetkowe saganaki

Po wyjazdach wakacyjnych zawsze mam ochotę zrobić jak najwięcej dań podobnych do tych, które jadłam. Ponieważ w tym roku krótki urlop wrześniowy spędziliśmy na Samos - więc robię dania greckie. Dzisiaj krewetkowe saganaki * - krewetki zapiekane z sosem pomidorowym i fetą. Bardzo smaczny początek posiłku.
Wspomagałam się przepisem z tej strony.
*Saganaki  to nazwa małej, dosyć głębokiej  patelenki, z dwoma uszkami, w której dania są przygotowywane i podawane. 






składniki (3- 4 małe porcje)
12 średnich, surowych krewetek
4 dojrzałe, soczyste pomidory, drobno posiekane ( lub 2 większe)
1 czerwona cebula, drobno posiekana
ostra papryka chili  - wg uznania
2 dymki, pokrojone (opcjonalnie)
2 ząbki czosnku, posiekane
60 ml greckiego alkoholu Ouzo
2 łyżka świeżego koperku lub pietruszki, posiekane
200g sera feta, rozdrobnione lub pokrojone w kostkę
oliwa z oliwek
sól i świeżo zmielony pieprz
szczypta słodkiej papryki (opcjonalnie)

przygotowanie
Jeżeli używamy krewetek mrożonych należy je rozmrozić  - ja wyjmuje poprzedniego dnia wieczorem i zostawiam w lodówce.  Przygotować krewetki - opłukać, zdjąć pancerzyk, usunąć czarne jelito , zostawić głowę i ogon, oddadzą więcej smaku.
 Przygotować sos.  Pokroić świeże pomidory w drobną kostkę, lekko posolić i odcedzić przez parę minut na sicie, tak aby pozbyć się nadmiaru soku.
Podgrzać oliwę na średnim ogniu, dodać posiekaną cebulę i smażyć przez 1 minutę. Wymieszać z posiekanym czosnkiem, papryką chili, doprawić solą i  pieprzem. Podsmażać  wszystkie składniki jeszcze przez 1 minutę. Dodać posiekane pomidory, przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia i pozostawić na wolnym ogniu przez około. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos trochę zgęstnieje.
W międzyczasie przygotować krewetki . Przyprawić krewetki  solą i pieprzem z obu stron. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać  3-4 łyżki  oliwy. Dodać krewetki, smażyć przez 1 minutę z każdej strony a następnie krewetki wyjąć, a  na  patelnię   wlać  ouzo by odzyskać wszystkie smaki. Teraz można  oderwać główki i ogonki i ponownie wrzucić krewetki na patelnię.
Wlać sos pomidorowy   i delikatnie wymieszać z krewetkami . Posypać  pokrojonym  w kostkę serem feta, Przykryć i gotować jeszcze przez 3-4 minuty, aż feta lekko roztopi. Jeżeli robimy pojedyncze porcje, rozdzielamy sos pomidorowy z krewetkami pomiędzy naczynia do zapiekania, posypujemy fetą , a następnie wstawiamy na chwilę pod grill w piecyku (ok 4 - 5 minut, ser ma się tylko lekko roztopić )
Udekorować danie  posiekaną natką pietruszki lub koperkiem i podawać na gorąco z białym pieczywem. Dobrze smakuje z kieliszkiem ouzo. Smacznego !








2 komentarze:

  1. Za krewetkami nie przepadam,ale na Twoje z tej cudnej patelenki chyba dałabym sie skusić!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam