środa, 8 października 2014

Aromatyczny bakłażan z sałatką z kaszy bulgur

Kolejna odsłona bakłażana. I kolejny przepis by Yotam Ottolenghi. Następnym razem dam więcej oliwy do przypraw, moja mieszanka wyszła chyba za gęsta i nie najlepiej się rozsmarowywała na bakłażanach. Ale poza tym wszystko wyszło pyszne, a sałatkę warto zrobić nawet bez bakłażanów. Byłoby cudnie móc spróbować u źródła, może kiedyś się uda, na razie musi wystarczyć wyrób własny.  Polecam!

Danie zrobione na podstawie przepisu z tej strony


składniki
2 średnie bakłażany,przecięte  wzdłuż na pół
1/2 szklanki oliwy z oliwek,  + dodatkowo do skropienia
2 łyżki drobno posiekanej skórki cytryny 
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 łyżeczki mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka papryki
3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki 

1/2 łyżeczki soli + nieco dodatkowo

sałatka 
1 szklanka kaszy bulgur 
15 szt zielonych oliwek bez pestek,przekrojonych
1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w bardzo cienkie plasterki
1/3 szklanki rodzynek
1/3 filiżanki liści pietruszki płaskim, posiekane
1/3 szklanki świeżej kolendry, posiekanej plus więcej do przybrania
1/4 szklanki pistacji, tosty i lekko zgnieciony
2 łyżki świeżego soku z cytryny
Świeżo zmielony czarny pieprz

Jogurt naturalny do podania

przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 170 °C. W miseczce wymieszać 1/4 szklanki oliwy, z pierwszymi  7 składnikami z listy i połową łyżeczki soli ( można dać więcej oliwy, jeżeli mieszanka wydaje się za gęsta). Przekroić bakłażany wzdłuż  na pół, zostawiając ogonki.  Za pomocą małego ostrego, noża, naciąć miąższ bakłażanów w skośną  kratkę, nie przecinając skóry. Umieścić połówki bakłażana, przecięciem do góry, na blasze wyłożonej pergaminem. Skropić każdą połówkę 1 łyżką oliwy, poczekać aż się trochę wchłonie. Lekko posypać solą. Przy pomocy pędzelka rozprowadzić równomiernie na bakłażanach mieszaninę oliwy i  przypraw. Piec, aż będą bardzo miękkie  - ok 50-60 minut.
W międzyczasie przygotować sałatkę.  Bulgur umieścić w garnku i przykryć 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody. Gotować 5- 6 minut, a następnie zostawić pod przykryciem na ok 40 minut aby dobrze zmiękł i wchłonął wodę. Dodać oliwki, cebulę, rodzynki, pietruszkę, kolendrę, pistacje i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić na co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły. Bakłażan i sałatka może być zrobiona 2 godziny przed podaniem. Odstawić w temperaturze pokojowej.
Podawać ciepłe lub  w temperaturze pokojowej. Umieść połówkę bakłażana  na talerzu. Obok położyć trochę sałatki  i łyżkę gęstego jogurtu. Posypać pozostałą kolendrą i skropić oliwą. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam