czwartek, 18 września 2014

Zupa ziemniaczana z jajkiem - Caldo de papas

W ramach letniej ramówki telewizyjnej obejrzałam  147 odcinek Kulinarnych Podróży Roberta Makłowicza z hiszpańskiej Teneryfy. Zupa ziemniaczana, którą gotował, wyglądała pysznie , a ponieważ wszystkie składniki były akurat w domu, nie pozostało mi nic innego, jak przepis wypróbować. Warto było, bo zupa wyszła świetna.



składniki
3 duże ziemniaki
1 cebula
1 l wody
1 pomidor
100 g kiełbasy chorizo
2 jajka
pęczek kolendry

sos:
pęczek pietruszki
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
szczypta morskiej, gruboziarnistej soli
szczypta kminu rzymskiego
3 ząbki czosnku
100 ml oliwy

przygotowanie
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę, wrzucić na gotującą się wodę. Dodać pokrojone w drobną kostkę cebulę, pomidora oraz pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo. Gotować ok. 10 min.
Do naczynia blendera włożyć pęczek pietruszki, dodać ostrą paprykę w proszku, szczyptę soli, kmin rzymski oraz ząbki czosnku. Całość podlać oliwą, zmiksować na gładką masę. Gotowy sos wlać do zupy. Gotować tak długo, aż zmiękną ziemniaki. Na koniec wbić do zupy 2 jajka. Gdy białko się zetnie zupa jest gotowa. Zupę podawać przybraną listkami kolendry.
Uwaga: Nie zdecydowałam sie na gotowanie jajek w zupie. Jajka w koszulkach zawsze sprawiają mi nieco kłopotu, wolałam zrobić je osobno i dopiero włożyć na  talerze.






3 komentarze:

  1. Nie wymieniłaś cebuli w składnikach :) Zrobię dzisiaj tę zupę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, już uzupełniam :) Ciekawa jestem jak się zupa udała, nam smakowała

      Usuń
  2. Mi też smakowała, mimo że zamiast chorizo dałam polską kiełbasę (dobrej jakości) i susz natki pietruszki. No i bez kolendry, nie lubię. Wpisuję sobie przepis do zeszytu, to dobra zupa na zimne dni, szczególnie jak się da kopiastą łyżeczkę papryki :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam