piątek, 26 września 2014

Zupa z rydzów

Ta zupa powstała właściwie przypadkiem. Kupiliśmy rydze do usmażenia ( tak zrobione są pyszne) . Okazało się ze miały wyjątkowo długie ogonki. Ogonki obcięłam, zostawiłam też kilka główek. Razem ok 200 g. Nigdy wcześniej nie robiłam zupy rydzowej, okazała się naprawdę bardzo smaczna. Polecam! 




składniki
ok 200 g rydzów
1 cebula
2 ząbki czosnku
ok 180 g ziemniaków
1 l bulionu lub wywaru warzywnego
oliwa z oliwek
śmietana 30%
sól, pieprz
natka pietruszki

przygotowanie
Rydze oczyścić , odciąć ogonki. Kapelusze pokroić w paski, ogonki rozdrobnić w blenderze.Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Ziemniaki obrać, umyć  i pokroić w kostkę.
Na patelnię wlać trochę oliwy, podsmażyć cebulę aż trochę zmięknie. Dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. W garnku zagotować wywar, dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem i zblendowane nogi grzybów. Na patelnię po cebuli dodać łyżkę oliwy i trochę masła , wrzucić pokrojone rydze. Podsmażać przez ok 5 minut a następnie dorzucić do wywaru razem z pokrojonymi ziemniakami. Przykryć i gotować ok 20 min, do miękkości. Zdjąć z ognia,  podawać  polane łyżką śmietany i posypane pietruszką. Smacznego!







6 komentarzy:

  1. Ale smacznie! Fajny pomysł ze zblendowniem ogonków !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do smażenia nie były zbyt ładne, a tak dały dużo smaku i koloru :)

      Usuń
  2. Wczoraj też jedliśmy rydze, smażone na masełku, ale przepis na zupę wart jest zapamiętania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię rydze do słoików w soli na zimę i wypróbowałam przepis na zupę z tych weków. Też pyszne! Czosnek w grzybach mnie zdziwił ale naprawdę ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czosnek nic a nic nie zaszkodził a zupa nie tylko pyszna ale i ładna. A w soli nigdy nie robiłam, słyszałam tylko o takiej metodzie. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam